28 Eylül 2010 Salı

Zayıflama İlaçları-Besin Desteklerinin Kullanımı


Zayıflama ilaçları ile ilgili genel bilgiler;

Zayıflama amacıyla kullanılan ilaçlar temel olarak 3 prensiple vücuda etki etmektedir:
1.İştah mekanizmasına etki ederek iştahın azalmasını hedefler
2.Kepek ihtiva ednler; midede uzun süre kalarak tokluk hissi sağlar
3.Yağ emilimini etkileyen ilaçlar; vücuda alınan yağın barsaklardan olağan dışı atımını sağlar

Bu üç mekanizma da vücudun ağırlık kaybetmesine neden olabilir.
Ancak bu etkilerin hepsi geçicidir, vücuttan yağ kaybından ziyade kas ve su kaybedilmesine neden olur, ilaç kullanımı bırakıldığında ağırlık artışı kaçınılmazdır. Ayrıca bu etkiler düşük yağlı, posadan zengin sağlıklı bir beslenme programıyla da sağlanabiliri, böyle bir beslenme düzeni vücut yağlarını azaltmada diğer yöntemlerden daha etkindir.

İlaçların Denetimi;İlaç denetimi denildiğinde Sağlık Bakanlığının bu denetimden sorumlu olduğu anlaşılır ve reçete ile temin edilmelidir. Ancak ürün bitklsel destek, besin takviyesi gibi isimlerle piyasaya sürüldüğünde denetimini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı gerçekleştirmektedir. Bu denetimlerle ilgili detaylı bilgi kuruluştan edinilebilir ancak unutulmamalıdır ki; bireyler üzerinde klinik bir çalışmayı kapsamamaktadır.
Daha da önemli bir sorun olarak karşımıza çıkan ise; bu ürünlerin online satış ile denetimsiz bir şekilde halka ulaştırılmasıdır. Herhangi bir kuruluştan onay almayan ürünler bakanlık onaylı ifadelerle satışa sunulabilmektedir.

Kısaca; kilo kaybetmek veya kazanmak amacınız ise; ilaç benzeri destekler kullanmamalısınız. Bu ürünleri bıraktığınız da iradenizle baş başa kalacağınızı, kaybettiğiniz kiloları tekrar alma riskiniz olduğunu unutmayın.

Sağlıklı bir beslenme programı ile hem ağırlık kaybedebilir, vücut ağırlığınızı sonrasında da koruyabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

21 Eylül 2010 Salı

Zayıflamaya Bitkisel Destek


Zayıflama diyeti uygularken bize yardımcı olacak bitkiler veya bitkisel karışımlar nelerdir?

Yeşil Çay; günde 2 fincan kadar tüketilebilir.

Mate çayı; Günde 2 fincen karışım veya tek başına tüketilebilir; emziren anneler kullanmamalıdır.

Maydanoz suyu-çayı; Kullanıldığı dönemler değişkenlik gösterebilir, danışmadan kullanmayınız.

Elma-Tarçın karışımı-çayı; Genel olarak kullanımı sakıncalı değildir ancak düzenli kullanımını önerilmez, kullanıp ara vermekte fayda vardır; beslenme programınız dahilinde bilgi almalısınız.

Maydanoz; Ödem durumunda diyete taze olarak eklenmek suretiyle kullanılabilir.

Genel olarak; kullanılan bitki karışımının temiz olmasına, 2-5 dakikadan fazla demlenmemesine, demlendikten sonra yaprakların çaydan süzülmesine ve uzun dönem kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Bitki çaylarının yalnız zayıflama programı uygulanırken-diyete uyum sağladığınız dönemlerde- etkili olduğunu, tek başına bitki çayı içmenin yağ yakmanızı sağlamayacağını unutmayın.

Sağlıklı günler dilerim.

Gıda Güvenliği



Besin kaynaklı hastalıklar aslında düşündüğümüzden daha yaygındır. Kas ağrısı, yorgunluk, mide bulantısı gibi şikayetlerle seyreden besin kaynaklı hastalıklar belirtileri açısından diğer hastalıklarla karıştırılabilir.

Besin kaynaklı hastalık genellikle kontamine olmuş(bakteri bulaşmış) besinlerin tüketimi sonrasında gerçekleşir. Etkisi bireysel özelliklerden de etkilendiğinden ayırt edilmesi güçleşebilir.

Genellikle uygun olmayan koşullarda hazırlanmış, saklanmış veya servis edilmiş besinler veya bireyin hijyen yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.

Neler yapmalıyız?

Öncelikle tehlikeli sıcaklık aralığını öğrenmeli, besinleri mümkün olduğunca bu aralıktan uzak tutmalıyız. Tehlikeli sıcaklık aralığı 5-65 C aralığıdır. Besinleri bu sıcaklık aralığında uzun süre tutmak besin kaynaklı hastalık riskini arttırır.

Sıcak yemekleri sıcak tutun; et, tavuk, balık, yumurta ve süt içeren pişmiş besinler 2 saatten fazla oda ısısında kalmamalıdır. Servise yakın ısıtılmalı, sıcak tutulmalı servis sonrasında soğutularak buzdolabına kaldırılmalıdır.

Soğuk yemekleri(mayonezli salatalar veya kremalı pastalar gibi) soğuk tutun.

Yemek hazırlamaya başlamadan önce sonra, farklı besinlere dokunduğunuzda ellerinizi ılık sabunlu suyla en az 20 sn sürecek kadar yıkayın. Çapraz kontaminasyon(bulaş) riskini-besinlere diğer besinlerden veya ortamdan bakteri bulaşabileceğini-unutmayın. Örneğin çiğ et ürünlerine temas etmiş yüzey veya malzemeleri çiğ sebze meyvelere temaz ettirmeyin, ellerinizi yıkayın.

Ellerinizde yara varsa kapatın.

Besin hazırladığınız alanı devamlı temiz tutun.

Mutfağa giren kişilerin karıştırma kaşığıyla yemeğin tadına bakmasını önleyin. Tat kontrolünü hijyenik biçimde-ayrı kaşık, tabak kase vb. yardımıyla- yapın.

Havlu ve kurulama bezlerinizi sık sık yıkayın, mümkünse tek kullanımlık ürünler kullanın.

Tezgah üzerinde veya ısı kaynakları yardımıyla çözdürme işlemi yapmayın bu iş için buzdolabının alt raflarnı veya mikrodalga fırınları kullanın.

Yemekleri az miktarda hazırlayın, bekletmeden tüketmeye çalışın. Bekletmeniz gerekirse mutlaka soğuk ortamda bekletin.

Ev dışında öğün tüketecekseniz, ortamın temiz olmasının yanı sıra kendi temizliğinize özen gösterin, mutlaka ellerinizi uygun şekilde yıkayın.

Bozulma riski daha yüksek olan besinleri(pirinç pilavı, kremalı pastalar, etli salatalar gibi) güvenmediğiniz yerlerden yemeyin. Bu ürünleri tercih etmişseniz sıcak servis edilmesine dikkat edin.