24 Ocak 2011 Pazartesi

Az Yağlı Mozaik Pasta

Çok bilinen ve sevilen bir tatlı olan mozaik pasta az yağlı versiyonuyla karşınızda ;)

Malzemeler (10 porsiyon için)

1 paket pötibör bisküvi
1 paket vanilin
4 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı margarin--eritilmiş--
1 çay bardağı az yağlı süt

Bisküvileri kırın, yağı eritin, sütü ılıtın, malzemeleri karıştırın, iyice yoğurun, piramit şekli verin. Dondurun, soğuk olarak servis yapın.
Not: Yoğurma sırasında bütünleştirmede sıkıntı yaşarsanız az miktarda sıcak su ekleyebilirsiniz.

Bir porsiyon mozaik pastanın diyet değişimi karşılığı 1 kepçe çorbadır.

Sağlıklı günler dilerim...

23 Ocak 2011 Pazar

Besinlere Güvenlik Kontrolü

Yediklerimizin enerjilerine dikkat etmek yeterli değildir, tükettiğimiz besinlerin güvenli olmaları en az tüketilen besinler, besin öğeleri kadar önemlidir. Besinlerin güvenliğini sağlamak için yapmamız gerekenler ise aslında çok basit:

Besinlerinizi güvenilir ve temiz yerlerden satın alın.

Süt ürünleri, Et ürünleri gibi besinleri açıktan satın almayın, soğuk dolaplarda depolanmış ve paketli olmalarına özen gösterin.

Konserve besin alırken ezilmemiş ve bombe yapmamış olmasına dikkat edin.

Dondurulmuş besinleri çözünmeden soğutucuya koymaya özen gösterin.

Buzdolabında besinleri saklarken çiğ besinlerle pişmiş besinleri ayırmaya özen gösterin.
Çiğ tüketilen besinleri iyice yıkayın.

Pişirerek tüketilen besinleri iyi pişirmeye, pişirdikten sonra uygun soğutma basamaklarını uygulayarak buzdolabında saklamaya özen gösterin.

Pişmiş besinleri ısıtırken tüketilicek kısmını bütünden ayırarak ısıtın, besinlerin defalarca ısıtılıp soğutulmalarının risk oluşturduğunu unutmayın.

Sağlıklı beslenmenin "sağlıklı" besinlerle olabileceğini hatırlayın, tükettiğiniz besinlere özen gösterin şüphelendiğiniz hiçbir besini tüketmeyin, evinizde besinleri güvenli pişirin, saklayın ve güvenmediğiniz yerlerden alışveriş yapmayın.

6 Ocak 2011 Perşembe

Eyvah Eyvah Çorbası;)

Diyet yaparken zaman zaman ufak kaçamaklar yapıyorsunuz, ama bu sefer kaçamakları biraz abarttınız mı, diyetiniz tamamen bozulduğunu düşünerek umutsuzluğa kapılmayın...
İşte size hafif bir çorba tarifi;

Malzemeler:

2 orta boy kabak
1 orta boy patates
1 küçük boy kuru soğan
2 adet sivri biber
1 tutam maydanoz
1 tutam nane
1 tatlı kaşığı sıvı yağ

Dilediğiniz kadar su ekleyerek pişirin, blenderden geçirin, 1 tatlı kaşığı çörek otu ve pul biber ekleyin.

Öğünlerinizde 1-2 dilim ekmek eşliğinde tüketebilirsiniz, akşam yemeğinizde ızgara et veya az yağlı yoğurt yiyebilirsiniz bu esnada ara öğünlerinizi yapmayı unutmayın.

Sağlıklı günler dilerim...

3 Ocak 2011 Pazartesi

Yılbaşı Bahaneniz Olsun


Bu sene yeni yılda yapılacaklar listenizde sağlıklı beslenmek, kilo vermek var mı? Hadi o zaman hayatımızı daha sağlıklı hale getirecek 5 basit beslenme önerisi:


1. Beslenmenizi ara öğünlerle şenlendirin, ana öğünleriniz arasında ve akam yemek sonrasında ara öğün yaparak kendinizi hem daha tok hissedin hem de metabolizmanızı hızlandırın. Ara öğün seçenekleriniz düşük yağlı süt ürünleri, diyet bisküviler veya meyveler olablir.


2. Sıvı tüketimnizi arttırın. Günlük sıvı gereksinmemiz; yaklaşık 2 litre kadardır, gün içinde tüketilen kahve, çay gibi içecekler susuzluk hissimizi azaltmakta ve su tüketimimizi azaltmakta; günlük yeterli sıvıyı almak için kahve çay gibi vücudumuzdan sıvı attıran içecekler yerine su, maden suyu, bitki çayları, çorba, düşük yağlı süt ürünlerinden yararlanmalısınız.

3. Beslenmenizdeki yağ miktarını azaltın; tükettiğinizi ürünleri az yağlı seçerek veya besinleri hazırlarken ızgara, haşlama gibi yöntemleri tercih ederek aldığımız yağ miktarını yarıya indirebilirsiniz.

4. Basit şeker tüketmeyin; günde 2 şekerli 20 bardak çay tüketen bir bireyin günlük aldığı şeker 40 küp şeker:100 gr şeker apmakta ve yaklaşık 2 kase sütlü tatlıdan aldığımız kadar şekere denktir.

5. Porsiyonlarınızı küçültün: Evinizde besin tüketirken daha küçük tabaklar kullanın, dışarıda yemek yerken servisin daha az olmasını rica edin veya öğününüzü arkadaşınızla paylaşın.

Kararlı olun, bu küçük değişikliklerin obeziteyle ilişkili diyabet, hipertansiyon, kanser gibi kronik hastalık risklerini azaltacağını unutmayın.

Sağlık için sağlıklı adımlar atalım...