26 Temmuz 2011 Salı

Sağlıklı Ramazanlar

Ramazanı sağlıklı ve formda geçirmek için önemli ipuçları:

Su:İftardan sahura kadar geçen sürede tükettiğiniz su miktarının 2 litrenin altında kalmamasına özen gösterin.

Sahur önemli: Mutlaka sahur yapmalıyız; aksi halde metabolizma hızmız düşer, kan şekerinde gerçekleşen azalma ile iftarda aşırı besin tüketimi gerçekleşir.

Sahurda besin seçimine dikkat:
Yağlı börekler veya yemekler yerine hafif kahvaltıları tercih edebilirsiniz. Daha uzun süre tokluğun sağlanması ve ihtiyacımız olan posayı karşılayabilmek amacıyla kepek ekmek tüketmenizde fayda var.Susama hissinin oluşmasını azaltmak amacıyla turşu, salamura, tütsülenmiş, kızartılmış, ağır yağlı yemekler ve bol miktarda tuz içeren sosis, salam, sucuk, pastırma gibi besinler tüketilmemesi gerekir.

Hafif Başlangıç: Hurma ile orucu açtıktan sonra 1 kase kadar çorba ve yanına 1-2 dilim ekmek yiyebiliriz, bu besinleri tükettikten sonra 10-15 dakika kadar yemek yemeye ara vermek kan şekerinizi daha dengeli yükseltirken, çok miktarda yemenizi de engeller.

İftar vakti:10-15 dakika kadar sonra 1 porsiyon sebze yemeği, miktarı çok fazla olmamak kaydıyla pilav veya makarna, et yemekleri, ve yoğurt-salata tüketebilirsiniz.

Ara Öğün:İftardan 1,5-2 saat kadar sonra meyve veya yoğurttan oluşan hafif bir öğün beslenmenizi zenginleştirecektir. Özellikle iftarda ana yemek arkasından tüketilen tatlılara alternatif olarak meyve yiyebilirsiniz. Tatlı tüketmek istediğinizde şerbetli tatlılar veya hamur tatlıları yerine haftada 1 veya 2 kere meyveli veya sütlü tatlıları tercih etmek veya küçük bir kase dondurma yemek daha sağlıklı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim

20 Temmuz 2011 Çarşamba

Ramazan Gelirken

Ramazan beslenme düzenimizin önemli değişikliklere uğradığı bir dönem. Daha sağlıklı oruç düzeni sağlayabilmek için şimdiden beslenmenizi düzenlemeye ne dersiniz?
İşte size beslenmenizi düzenleyecek, vücudunuzu ramazana hazırlayacak sağlıklı ipuçları:

Bol su tüketin, havaların sıcak olması nedeniyle tüketilmesi gereken sıvı miktarı 2-3litre civarındadır, bu miktarın; yaş, boy,vücut ağırlığı, fizyolojik durum gibi etmenlerden etkilendiğini hatırlayalım.

Ara öğün yapın; ama yediğiniz ara öğünler yağlı çerezler, çikolatalar olmasın. Sağlıklı seçimler yapın: diyet bisküviler, yoğurt, meyve gibi.

Öğünlerde hafif besinleri tercih edin, sebze yemeklerini veya salataları ihmal etmeyin.

Pişirme yöntemlerini analiz edin, besinleri kızartıyor olabilir misiniz? Kızartmasanız günlük en az 30 gram yağdan tasarruf edersiniz.

Bitki çaylarıyla barışın ama abartmayın. Günlük 1-2 fincan bitki çayı yaz döneminde oluşan ödemi engeller, sindirimi rahatlatır.

Ramazana kadar olumlu gelişmelere başlayalım sonra devam ettirelim.

Sevgilerimle...

16 Temmuz 2011 Cumartesi

Kahvaltıya Besleyici Alternatif

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaya çalışan bireylerin biraz şikayetçi oldukları öğündür kahvaltı. Özellikle bazı besinleri tüketmeyen bireyler için çeşitlendirilmesi güçtür. İşte size hem besleyici hem sempatik bir alternatif: Kahvaltılık gevrekler

Beslenmemiz için avantajları

Kaliteli protein kaynağı olan süt veya yoğurt ile kullanılır.

Az yağlıdır, Yoğurt yarım yağlı, süt yağsız olursa zayıflama diyetinde gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Lif kaynağıdır, tok tutar.

Vitamin ve mineral açısından zengindir. Bazı özel ürünler zenginleştirilmiş olarak EPA, çinko, demir içerebilir.


Kuru meyve içerenler ham daha lezzetli hem de daha besleyicidir.

Sağlıklı günler dilerim.

10 Temmuz 2011 Pazar

Besin Tüketim Kaydının Faydası

Aşağıdaki yazı Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Küçükkasap tarafından 23.01.2011 tarihinde http://www.diyetdiyet.com/?p=194 adresinde yayınlanmış ve besin tüketimini not etmenin faydalarını çarpıcı şekilde ortaya koymuştur:


Beslenme Güncesi Tutarak İki Kat Daha Fazla Kilo Kaybedin


Hepiniz kilo kaybetmek için tükettiğiniz besinlerin kaydını tutmanın yarar sağladığına dair birçok haber duymuşsunuzdur. American Journal of Preventive Medicine’ın son sayısında da ortaya konmuştur ki; besin güncesi tutmak kilo kaybına iki kat daha fazla katkı sağlamaktadır.

Yayınlanan çalışmada vücut ağırlıkları ortalama 95 kg olan 1685 kilolu ve obez yetişkin birey değerlendirilmiştir. Araştırmacılar, katılımcıları tükettikleri besin miktarını azaltmaları ve bunun yanı sıra, günlük besin tüketim ve egzersiz kayıtlarını tutmaları konusunda yönlendirmişlerdir.

20 hafta sonrasında, ortalama vücut ağırlığı kaybı her bir birey için 30 kg olarak belirlenmiş, ayrıca besin güncesi tutan bireylerde daha fazla vücut ağırlığı kaybına dikkat çekilmiştir. Besin güncesi tutmayanlarda çalışmanın sonunda 20 kg vücut ağırlığı kaybı sağlanırken, günce tutanlarda bu durum 40 kg olarak saptanmıştır-besin güncesi tutmayanların iki katı.

Biz beslenme ve diyet uzmanları da hangi yaş grubunda olursolsun(yetişkin, adolesan, çocuk) tüm danışanlarımıza vücut ağırlığı kaybı için yardımcı olurken besin tüketim kayıtlarını, besin güncelerini tutmaları konusunda da destelemekte, yönlendirmekteyiz.

Yapılan bu çalışmada bizlerin yıllardır benimsediği öneriyi desteklemektedir. Besin tüketiminizi izlerken tükettiklerinizin daha çok farkına varmakta, daha çok sorumluluk hissetmektesiniz. Beslenme güncenize çikolatalı gofreti yazmamak için bu atıştırmayı tüketmeden önce iki kez düşünecek duruma geleceksinizdir.

Sağlıklı günler olsun...

9 Temmuz 2011 Cumartesi

Dukan Diyeti



Son dönemlerde çok merak edilen, diyette "mucize" beklentisini yükselten beslenme programı hakkında bilmeniz gerekenler var:

1. Dengesizdir; özellikle atak döneminde yalnız protein alınması vücutta bir çok olumsuzluğa neden olmaktadır: Ağız kuruluğu, ağız kokusu ve kas kaybı bunların başında...

2. Karbonhidrat içeriği çok düşüktür: Kan şekerini düşürür, kolesterol ve ürik asit yükselmesine neden olur: Hipoglisemi, kolesterol hastalığı ve gut sizi bekliyor olabilir...


3. Sonraki aşamada beslenmeye yalnızca sebze eklenmesi, diğer bölümlerde sebze ve meyve yetersizliği mineral ve vitaminler açısından beslenmenizi zora sokar.


‎4. Sürdürülebilir değildir. Beslenme yalnız bir dönem için değiştirilip sonrasında eskisine dönerse kaybedilen kilolar geri alınır, doğal olarakyalnız yağsız protein kaynakları, haşlanmış sebze ve yulaf ile hayat geçmez..

5. Diyette kalıcı ve etkili olan sağlıklı beslenme alışkanlığı oturtmaktır, 2-3 ay can sıkıcı diyetleri uygulamak yerine beslenmenizin keyfini bozmadan sağlıklı beslenin..

Diyette Karpuz Etkisi



Karpuz-peynir ikilisi yanlış seçim...

Karpuz mevsiminin başlamasıyla sabah-akşam karpuz-peynir yeme dönemi de başladı... Yalnız unutulmamalıdır ki sadece karpuz-peynirden oluşan beslenme bir çok besin öğesi açısından yetersizdir, kilo verme sürecinde beslenmenizin SAĞLIKLI olmasına özen göstermeli, besin çeşitliliğini sağlamalısınız...

Hazır karpuz demişken 1 değişim karpuz miktarının 3 üçgen parça (200 gram) olduğunu hatırlatalım;)