28 Ağustos 2011 Pazar

Bayram Beslenmesi

Bayram dönemleri geldiğinde tatilde olmanın ve ziyaretlerin etkisiyle besin tüketimimizde önemli değişiklikler olmakta, bir de işin içine çikolatalar ve bayram tatlıları girdiğinde beslenmemiz rayından çıkabiliyor.

Bayram beslenmesinde unutmamız gerekenler

Oruç tulan bir aynın arkasından aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabilir.

Ana öğün ve ara öğün düzenine dikkat etmeli, en az2 ara öğün yapmalıyız. Yemekleri hazırlarken mümkün oldupunca az yağ kullanmalı, soframızda salata bulundurmalıyız.

Bayramda ağızları tatlandırmak için ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir seçim olacaktır. Günde bir taneden fazla çikolata tüketmemeliyiz.

Ziyaretler sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına özellikle kalp ve damar rahatzızlığı olanlar dikkat etmelidir.

Sabah mutlaka güne kahvaltı yaparak başlanmalıdır, kahvaltı hafif ve sebze-meyve de içerir nitelikte olmalıdır.

Su tüketimine dikkat edilmelidir.Günlük 2 litre su içilmelidir.

Sağlıklı bir bayram dilerim.

17 Ağustos 2011 Çarşamba

Muhteşem Lezzet Makarna

Diyet yaparken makarna yemekten kaçınanlardan mısınız? İşte makarna hakkında önemli yanlışlar ve doğruları:

Makarna şişmanlatır: Makarna şişmanlatmaz, makarna yalnızca un su ve tuzdan oluşan bir hamurdur, ölçülü şekilde tüketildiğinde ve sosları az yağlı hazırlandığında şişmanlamaya neden olmaz.

100 gram makarna için 1 litre su kullanılır
Makarna bol suda haşlanmaz, makarna pişirirken bol su kullanmak suya geçen vitaminlerinsüzülerek kaybına neden olur, oysa bir paket makarnayı 1,5-2 litre su ile haşlarsanız, makarnaya suyunu çektirerek vitamin kaybını engellersiniz. Bir miktar daha fazla su ekleyerek süzdüğünüz suyu sos yapımında veya çorba yaparken de kullanbilirsiniz.

Makarna suyu deniz gibi kokmalı en az 50 gram tuz eklenmelidir 500 gram makarna için 2 yemek kaşığından fazla tuz eklemeyin ve makarna haşlarken tuzu su kaynadıktan sonra ekleyin

Makarna çok kalorilidir(enerjisi yüksektir)
Makarnanın 100 gramında yaklaşık 360 kkal içerir, diyet yapanlar için 3 yemek kaşığı, yağsız makarna 1 ince dilim ekmek yerine kullanılabilir. Sosunda kullanılan 5 gram yağ için 1 yağ değişimini feda etmelisiniz.

Dengeli bir makarna öğünü için, makarnanın yanında yoğurt tüketebilir veya kıymalı bir sos hazırlayabilirsiniz. Makarna tüketirken sebze yemeği yemek istemezseniz mutlaka salata yemelisiniz.

Afiyet olsun

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Reçel

Aklımıza takıldı: Sahurda reçel yesek olur mu?

Sahurda tüketilen basit şeker oranı arttıkça daha kolay acıkırsınız ama tabi ki tatlı ihtiyacını karşılamak için 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilebilir, daha sağlıklısı olsun derseniz bal önerimdir.

Sağlıklı günler olsun.

2 Ağustos 2011 Salı

Aklımıza Takıldı

Ramazan pidesi ne kadar tüketilmeli?

Ramazan gelince soframızdan eksilmeyen tatlardan biri de ramazan pidesi.Tüketilirken miktarın iyi ayarlanması önemlidir. Ramazan pidesi yapılışına göre değişmekle beraber ekmeğe kıyasla daha fazla enerji içerir. Bu nedenle tüketilen miktar biraz azltılmalıdır. Örneğin yemeklerinde 3 dilim ekmek tüketen bir birey için 2 dilim ekmek kadar pide tüketmesi uygun olacaktır.

Zayıflama programı uygulayan bireyler için tekrar hatırlatacak olursak 1 dilim ekmek büyüklüğündeki pidenin değişim karşılığı 1,5 dilim ekmektir.

Sağlıklı ramazanlar dilerim