19 Temmuz 2012 Perşembe

Ramazanda Beslenme


Ramazan Geldi, Hoş Geldi;)
Oruç tutup sıhhat bulduğumuz bu güzel ayda nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor musunuz? İşte bazıları:

1) İftar ve sahur arasında en az 2 litre su tüketin

2)Mutlaka sahur yapmalıyız; aksi halde metabolizma hızımız düşer, kan şekerinde gerçekleşen azalma ile iftarda aşırı besin tüketimi gerçekleşir.

3)Sahurda tuzlu yiyecekler, aşırı yağlı besinler, kızartmalar ve rafine şekerlerden uzak durmalıyız,tam tahıllı karbonhidratları tercih ederek kan şekerimizi daha iyi kontrol ederiz, peynir, yumurta, yağsız süt veya yarım yağlı yoğurt da sağlıklı protein seçimleri olacaktır.

4)İftarda yemeklere hücum etmek yok;) çorba, hurma ve tam tahıllı ekmekle başlattığımız iftarımızı 10-15 dakika ara verdikten sonra et, sebze yemekleriyle devam ettirmeliyiz, böylece kan şekerimiz dengeli yükselecektir.

5)İftar sonrası ara öğünü ihmal etmeyin, iftardan 2 saat kadar sonra meyveli veya tahıllı bir ara öğün çok sağlıklı bir seçim olacaktır, e hiç mi tatlı yemeyelim? Bu ara öğünümüzde haftada 1-2 kez sütlü tatlıları, meyve tatlılarını veya dondurmayı tercih edebiliriz, yağlı şerbetli hamur tatlılarından ise uzak durmakta fayda var.

Sağlıklı ramazanlar dilerim.

2 Temmuz 2012 Pazartesi

sıvı değil su tüketin

Hava çok sıcak susuz kalmayın, sıvı değil en az 2.5 litre SU tüketin, çay, kola, kahve, meyve suyu sayılmaz...

Ayran, taze meyve ve sebze suları sıvı tüketiminde hesaplanır.

Kilo kaybetmeye çalışırken, kola, şekerli buzlu çay, şekerli limonata ve şekerli meyve sularının sizi sabote etmesine izin vermeyin, tercihiniz genellikle su olsun veya şeker ilavesiz olanları tercih edin.

Bir de unutmadan: Bir şeyler yemek istediğinizde bir bardak su için, vücudunuz yemek değil su istiyor olabilir...