27 Ekim 2014 Pazartesi

Grip Mevsiminde Beslenme

Sonbahar biraz da hastalıkların mevsimi değil mi? Hastalanmamak için beslenmenizi güçlendirebiliriz, işte güçlü bir bağışıklık sistemi için öneriler:

Beslenmenizde yağlı yiyecekleri bir miktar azaltarak yerini sebze meyve ve salatalara bırakın.

Ara öğünlerde meyve veya salata tercih edin. Tazesi daha faydalıdır fakat sebze veya meyve suyu tüketmek isterseniz %100 sebze veya meyve içerikli olanları ve şeker ilave edilmemişleri tercih edin.

Aç kalmayın,beslenme sıklığına dikkat etmeli, sık aralıklarla ufak porsiyonlarda beslenmelisiniz.

Su için, sıvı tüketiminizi analiz ederek ne kadar su içtiğinizi hesaplayın, gün içerisinde içtiğimiz çay-kahve gibi içecekler su içmemizi azaltıyor olabilir.

Ihlamur, kuşburnu, ekinezya gibi bitki çaylarından tüketin.Özellikle hasta olanlar nane çayı demleyip içebilirler

Beslenmenizde iyi yağ kaynaklarına (zeytinyağı, yağlı tohumlar gibi) orta düzeyde kullanın. İyi yağ kaynakları E vitamini içerir.

Haftada 2-3 gün, en az 30 dakika orta seviyede egzersiz yapın, toksinlerden kurtulun, akciğerlerinizi oksijenle buluşturun.

Sağlıklı günler dilerim.

26 Ekim 2014 Pazar

Aşure Mevsimi

Aşure; muharrem ayında tüketimi artan ama her dönem severek tükettiğimiz bir tatlı. Aşure besin değerleri açısından değerlendirildiğinde en sağlıklı ve en besleyici tatlılardan...

Aşure ile ilgili birkaç bilgiyi inceleyelim

Aşure içerdiği kurubaklagiller nedeniyle çinko, fosfor, kalsiyum gibi mineraller, B grubu vitaminleri ve protein içeriğiyle zengin bir tatlı.

Şeker içeriği ve eklenen yağlı tohumlar nedeniyle yüksek miktarda enerji içerir.Bu nedenle zayıflama programı uygulayan bireylerin tüketirken dikkat etmelerinde yarar var.

Çocuklar ve gençler için, gestasyonel diyabet harici gebeler içinse küçük bir kase aşure sağlıklı bir ara öğün alternatifi olabilir, içerdiği besin öğeleriyle günlük gereksinmelere olumlu katkı sağlayacaktır.

Hazırlama aşamasında içine yağ eklenmemiş olması bir diğer olumlu özelliği...

Ayrıca kurubaklagillerin yüksek posa içeriği kalp-damar sağlığı ve sindirim sistemini olumlu etkileyecektir.

Protein kalitesi ve biyoyararlılığı yüksek olan aşure günlük protein gereksinmesine önemli bir katkı...

Anne sütünü arttırıcı özelliği var

Nelere dikkat etmeliyiz;

Enerjisi yüksektir: Tüketim miktarına dikkat edilmeli aşırıya kaçılmamalıdır.

Pişirme esnasında oluşacak besin kayıplarını engellemek için; şekeri en son eklemeliyiz

Kaç kaloridir? 

Ortalama 1 kase aşure 430 kalori enerji içerir, Zayıflama diyeti uygulayan bireyler aşurelerini  ana öğün yerine yemek uygun olacaktır. 

Ara öğün olarak yemek isterseniz yarım porsiyon yiyebilir veya aşureyi hazırlarken şekeri azaltabilir ve kuruyemiş kullanmadan kuru meyve ekleyerek yapabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim.

22 Ekim 2014 Çarşamba

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı

Gebelik süresince annenin ve bebeğinin sağlığını korumak, gebenin fizyolojik gereksinimlerini karşılamak, anne vücudundaki depoları dengede tutmak, bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak ve emzirmeye hazırlık için salgılanacak sütün enerji ve besin öğelerini karşılamak amacıyla yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.

Peki bu süreç “çift canlı” annenin iki kişilik yemek yemesi anlamına mı gelir? Aslında değil, gebelik süresince annenin beslenmesine bünyeden bünyeye ve gebelik dönemine göre değişmekle beraber ortalama 300 kkal enerji eklemesine ihtiyaç duyulur. Bu enerjinin de gebelik süreci için anahtar rol oynayan protein, demir ve kalsiyum gibi besin öğelerinden zengin besinlerden sağlanması önemlidir.

İşte yaklaşık 300 kkal içeren birkaç örnek:

1 yumurta, 1 su bardağı yarım yağlı süt ve 1 orta boy muz
2 ince dilim tam tahıllı ekmek, 60 gram az tuzlu beyaz peynir ve yeşilliklerle hazırlanmış sandviç
6 yemek kaşığı kurubaklagil yemeği, 2 yemek kaşığı yoğurt(kaymaksız) ve 2 ince dilim tam tahıllı ekmek

Sağlıklı Gebelik Dönemi için Genel Beslenme Önerileri

•Vücutta sıvı birikmesinin kontrol altına almak için tuz tüketimini azaltmalısınız. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanın. İyotlu tuzu yemek pişmeye yakın ya da piştikten sonra ekleyin.

•Gebelikte sıvı tüketimini karşılamak için sıvı tüketimi arttırın. Her gün en az 10 bardak su için.

•Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, süt ve ayran tercih edin.

•Taze sebze ve meyveyi her öğünde tüketmeye çalışın.

•Kabızlığı önlemek için sıvı tüketiminin yanında ve posa içeriği yüksek kurubaklagil, sebze ve meyve tüketimini arttırın.

•Gebelikte kansızlığı önlemek için demirden zengin besinler; yumurta, kırmızı et, pekmez, kurubaklagil tüketin. Bu besinlerin yanında taze sebze veya meyvelerle tüketilmelidir.

•Hazır çorbalar, et suyu tabletleri, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş ürünleri yemeyin.

•Gebelik süresince ağırlık kazanımı fazla ise(ayda 1-1,5 kilodan yüksek) Tam yağlı süt ürünleri yerine az yağlı olanlar tercih edilmeli, Şekerleme, kek, pasta, tatlılar ve hamur işlerinin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Tartıda hızla artan rakamları engellemek adına bilinçsiz diyet yapılmamalıdır. Besin öğeleri ve enerji ihtiyacının yeterli alınması için diyetisyen kontrolünde beslenmek önemlidir.

•Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) saptandıysa beslenmenizin düzenlenmesi gerekmektedir, beslenme uzmanlarından yardım almalısınız.

15 Ekim 2014 Çarşamba

Ödem Çayı

Ödem atmak için önerileri okumak için tıklayın



Ödem çayı tarifi ise şu şekilde:

1 lt kaynamış suya,
1 tatlı kaşığı yeşil çay,
1 tutam nane,
1 çay kaşığı kekik,
2 dilim limon,
1 halka zencefil ekleyin
5-7 dk bekletin.
Süzün.

Yarısını bir ara öğünde, diğer yarısını da diğer öğünde için, günde 2,5 litre su içmeyi de ihmal etmeyin. Arka arkaya 3 gün yapılabilir ve tekrar yapılmak için en az 15 gün ara vermek gerekir, sağlıklı bireyler için uygundur, ilaç kullananlar, hamileler ve emziren anneler için uygun değildir.

Sağlıklı günler dilerim

9 Ekim 2014 Perşembe

Bel İncelten İçecekler

Bel incelten içecekler derken neyi kastediyoruz? Ödem attıran, sindirimi kolaylaştırarak gaz ve şişkinliği azaltan içecekleri kastediyoruz.

  • Su: Diyet listelerinin en önemli parçalarından su karın bölgesinin incelmesine direkt etki ediyor. Yetersiz su tüketmek hem ödeme hem de kabızlığa neden olacaktır. Yeterli su tüketimi (yaklaşık 2-2,5 litre kadar) ile vücuttaki toksik maddeleri atmakla kalmaz, tokluk hissini de arttırırsınız. Yakınınızda su bulundurun, bol bol için.
  • Yeşil Çay: Yeşil çayın metabolizma hızlandırma etkisinin yanında ödem atma etkisi de kuvvetlidir, kaçamak yaptıktan sonraki gün bol su ve 2 fincan yeşil çay vicdanınızı rahatlatır.
  • Nane Çayı: Nane de iyi ödem söktürücülerden, nane çayı hem metabolizmayı hem sindirimi hızlandırır. Bu etkileri ile şişkinliği azaltır.

  • Ananas-Kivi suyu: Ananasta bulunan bromelin enzimi vücuttan ödemi atmaya yardımcı olur. 1 dilim ananas ve 1 kiviyi 100 ml su ile blenderdan geçirip ara öğün yerine içebilirsiniz. 2 porsiyon meyve yerine geçtiğini unutmayın.

  • Yağsız süt: Yağsız süt hem kalsiyum içeriği hem protein içeriği ile metabolizmayı hızlandırır, yeterli kalsiyum tüketiminin yağ kaybına olumlu etkileri de varken bir ara öğününüze 1 bardak yağsız süt ekleyebilirsiniz.



Sağlıklı günler dilerim.

4 Ekim 2014 Cumartesi

Besin Duyarlılığı


Besin duyarlılığı besin alerjisinden farklı bir durumdur. Besin duyarlılığı; belli bir besini aldıktan sonra gelişen çeşitli fiziksel ve mental etkilere neden olan reaksiyonlardır.

Besin alerjisinen farkı: Besin alerjilerinde IgE reaksiyonları gerçekleşirken besin duyarlılığında IgGnin antijen bağlanan kısmı  normal hücrelerin epitoplarına bağlanarak reaksiyona neden olur. Farklı iki mekanizmanın devrede olması etkilerin gözlemlenme sürelerini de değiştirir. Besin alerjisi olan bir birey genel anlamda bunun farkındadır, o besini tükettiğinde kızarıklık, öksürük gibi belirtileri gözlemleyebilir. Hatta bazı besin alerjileri anafilaktik şok ile ölüme bile sebep olabilirler. Ancak besin duyarlılığında etki gecikmeli olarak görülür. Etkinin ortaya çıkma süresi uzadığından bu süreçte farklı besinler de tüketilmekte, duyarlılığa neden olan besini anlayabilmek zorlaşmaktadır.

Mekanizması ve Nedenleri: Stres, bağırsak flora dengesizliği, enfeksiyon veya bazı medikal ilaçlara bağlı bağırsak mukozasında meydana gelen hasar gibi nedenler ve tek yönlü beslenmenin birikimsel etkisi ile bazı besinlere karşı duyarlılık gelişebilir. Siz bu besinleri tükettiğinizde tam olarak sindirilemeyen ve vücut tarafından tehdit gibi algılanan parçalar kalır. Vücudumuzun savunma sistemi bu maddelerle savaşmak üzere antikor denilen G tipi globulinleri üretir.

IgG Reaksiyonunun Olası Etkileri
  • ·         Abdominal ağrı (karın ağrısı), konstipasyon gibi sindirim sitemi belirtileri
  • ·         Sıvı retansiyonu (ödem)
  • ·         Halsizlik, yorgunluk, uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete
  • ·         Solunum yolu hastalıkları (astım, bronşit gibi)
  • ·         Atopik dermatit, deri döküntüleri
  • ·         Migren, uykusuzluk
  • ·         Vücut ağırlığı denetiminin zorlaşması (kolay kilo artışı ve çabalamaya rağmen zor kilo kaybetmek)
Nasıl saptanır:  IgG ölçümü için geliştirilmiş özel testler ile bireylerden kan alınarak spesifik IgG tespiti ile hangi besinlere karşı duyarlılık reaksiyonları oluştuğu tespit edilebilir.

Sonra: Test sonucuna göre duyarlılık saptanan besinler duyarlılık derecelerine göre belirlenen sürelerce beslenmeden çıkarılır(eliminasyon diyeti). Eliminasyon diyetinin bir beslenme uzmanı tarafından hazırlanması önemli bir gerekliliktir. Temel besin öğelerine duyarlılığı saptanan bireylerin beslenme yetersizliği yaşamaması için muadil besinleri içeren bir program hazırlanmalıdır.

Etkisi: Yapılan çalışmalarda uygulanan eliminasyon diyetlerinin IgG kaynaklı bağırsak problemleri, sindirim sorunları, migren, cilt hastalıkları, kilo kaybı, astım gibi solunum hastalıklarında semptom azaltıcı etkisi olduğu gösterilmiştir. Duyarlılık testinin yapılma amacı dirençli kilo problemi ise eliminasyon diyetinde enerji ayarlaması yapılmalıdır.

Daha sonra ne olacak? “Bu besinleri bir daha asla yemeyecek miyim” dediğinizi duyar gibiyim. Duyarlılık derecesine göre belirlenen süre eliminasyon diyeti ile tamamlandıktan sonra yine beslenme uzmanı tarafından hazırlanan rotasyon diyeti ile besinler beslenmeye aşamalı olarak eklenmelidir. Duyarlılık derecesi çok yüksek olan besinlerde eklenme süresi uzayabilir.

Çeşitli sağlık problemlerinize masum görünen besinlerin neden olduğundan şüphe duyuyorsanız benimle iletişime geçebilir, duyarlılık testi yaptırabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim. 

1 Ekim 2014 Çarşamba

Daha Fazla Su

Düzenli su içmek kilo kaybının en önemli bileşenlerinden, az su içenler hem sağlıklarını hem metabolizmaları bozuyor, daha yavaş kilo kaybediyorlar.

Daha fazla su tüketmek için öneriler

•Vücudunuzdaki su oranını normal düzeylerde tutmak için gün boyunca yeterli (1,5-2,5 litre-7-12 su bardağı) su tüketin.

•Çok sıcak havalarda, hamilelik, emziklilik gibi dönemlerde ve ishal-ateş gibi hastalık durumlarda vücuttan su kaybı artmaktadır, bu nedenle sıvı alımınızı arttırmalısınız.

•Havaların soğumuş olması su tüketiminizi düşürmesin.

•Kalkar kalmaz bir bardak su içerek metabolizmanızı çalıştırmaya başlayın.

•Yemeklerden yarım saat önce 1 bardak su için, em sindirim hem porsiyon kontrolü kolaylaşsın.

•Süt meyve suyu, ayran gibi içeceklerin temeli sudur ve günlük su alımına katkıda bulunur.

•Ancak kola, kahve gibi içecekler kafein içerdiklerinde vücuttan su atılmasına neden olurlar.

•Ara öğünlerde çay-kahve yerine su, meyve suyu veya ayran tercih edin. Veya her bir bardak kahveden sonra 1 bardak su için.

•İş yerinize veya eve geldiğinizde bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin.

•Masanızın üzerinde her zaman bir şişede su bulundurun, saat başı 1 bardak doldurun.

•Suyu lezzetlendirmek için içine tarçın, limon dilimleri, nane yaprakları veya elma, portakal gibi taze meyvelerden ekleyebilirsiniz.

•Su içmek için susamayı beklemeyin

•Fiziksel aktivite öncesi, sırası ve sonrasında su için.

•Dışarı çıkarken yanınıza, çantanıza, arabanıza mutlaka su alın.