20 Kasım 2014 Perşembe

Duygusal Yeme Nedir?

Aç olmadığınız halde özellikle belli bir besini yeme isteği duyuyor, bu besin tüketimini gizli gerçekleştiriyor ve yedikten sonra sakinleşiyor iseniz duygusal yeme bozukluğunuz olabilir. 


Duygusal yeme kişinin aç olmadığı halde duygularından uzaklaşmak, kaçmak veya duygularını değiştirmek için yemeğe yönelmesi ile ortaya çıkar. Fiziksel açlığın aksine aniden gelişir ve kişiyi belli yiyeceklere yöneltir. Fiziksel açlık durumda bekleyebilirken duygusal açlık durumunda besin tüketimi hemen gerçekleştirilmek istenir ve genellikle sonrasında suçluluk duygusu bırakır.

Duygusal yeme atakları sonrasında kişinin kızgınlık, stres, gerginlik, kaygı gibi duyguları kısa süreli geçtiğinden bu duygularla karşılaştığında aynı davranışı tekrar etme eğilimi oluşmaktadır. 

Duygusal yeme ataklarını önleyebilmek için sizi tetikleyen durumları ve yöneldiğiniz besinleri not almak önemlidir. 

Yeme atakları sıklığı artmışsa  veya depresyon kaynaklı gerçekleşmekte ise psikolojik yardım almak doğru olacaktır.

Duygusal yeme durumu çok sık gerçekleşmiyorsa yeme atakları yaşadığınız durumlarda farklı aktivitelere yönelerek atakları kontrol altına alabilirsiniz. Yürüyüş yapmak, müzik dinlemek, egzersiz yapmak veya sevdiğiniz başka bir faaliyeti seçebilirsiniz.

Duygusal beslenmeyi kontrol altına almak için uygulanabilecek diğer yol ise tüketilen besin türlerini değiştirmek, sağlıklı besin seçimleri yapmak olabilir.

Çabuk ulaşabileceğiniz yerlerde sağlıksız besinler bulundurmayın.

Bitki çayı için, sevdiğiniz bir içecekle duygularınızı kontrol etmeye çalışın.

Besin tüketmeye yönelmeden önce 1 bardak su için ve 5-10 dakika kadar bekleyin, tatlı yemek istiyorsanız ilk seçeneğiniz çikolata olmasın, 1 porsiyon meyve tüketin. 2-3 adet kuru kayısı veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm veya 1 orta boy elma olabilir.

Duygusal yeme ataklarını önlemek için hobi edinin, evinizde sağlıklı besinler bulundurun. Genel anlamda düzenli ve sağlıklı beslenin uzun süre aç kalmayın.

13 Kasım 2014 Perşembe

Kivi


C vitaminine ihtiyacımız arttığı bugünlerde kivi yemek için bir çok sebebimiz var. İşte kivinin faydaları:


C vitamini ile grip nezle gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. 

Kolajen sentezini arttırır, cildin yenilenmesini sağlar, ciltteki gözenekleri sıkıştırır. Kan sulandırıcı etkisi vardır

Antioksidan özelliği ile serbest radikallerle savaşır.

Yüksek lif oranıyla sağlıklı boşaltım sistemine yardımcı olur, tansiyon düşürmeye kan yağları ve kolesterolü düşürmeye faydalıdır.

100 gram kivi 1 porsiyon meyve yerine geçer, 3,4 gram lif içerir ve neredeyse günlük ihtiyacımız kadar C vitamini içerir. Meyve seçimlerinize kiviyi de ekleyin, faydalarından faydalanın.

10 Kasım 2014 Pazartesi

Meyve Salatası

Ara öğünler için yulaf ve kış meyveleri ile meyve salatası yapabilir, günlük posa alımınızı arttırabilirsiniz. Ara öğün meyve hakkınıza denk gelecek miktarda yenilmesi gerektiğini hatırlamalısınız.



Malzemeler (4 kişilik)

2 orta boy kivi
1 orta boy elma
1 mandalina
1 portakal
3 yemek kaşığı yulaf
İsteğe göre tarçın

Tabaklara yulafı alta gelecek şekilde koyun, diğer malzemeleri küçük küçük doğrayıp karıştırın, üzerine tüm malzeme 4 kişiliktir. 1 porsiyonu diyet yapanlar için yaklaşık 1 meyve+1 ekmek değişimine denk gelmektedir, ara öğündeki 2 porsiyon meyve yerine de tüketilebilir, Afiyet olsun

6 Kasım 2014 Perşembe

Yulaflı Diyet Kurabiye

Diyet yaparken tatlı yemek isteyenlere yulaflı yağsız az şekerli bir kurabiye tarifi



Malzemeler

50 gram yulaf
1 orta boy muz(ezilmiş)
3 yemek kaşığı kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilin
1 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı süt


Malzemeleri karıştırın, 16 küçük top yapın, önceden 180 C ısıtılmış fırında 12-14 dakika pişirin.
Bu kurabiyenin 2 tanesi 1/2 paket diyet bisküvi yerine ara öğünler de tüketilebilir, çocuklara yüksek posalı bir ara öğün alternatifi olarak kullanılabilir, glutensiz diyet uygulayanlara uygundur.

5 Kasım 2014 Çarşamba

En Hızlı Diyet




Son dönemlerde özellikle medyada karşımıza çıkan mucize diyetler çok hızlı kilo kaybetmek isteyenleri tuzağına düşürüyor. Elma diyeti, ayran detoksu, isveç diyeti derken amacı kilo vermek olan bireyler 3 gün birini 5 gün birini yaparak metabolizmalarıyla oynuyorlar.

Yine Dukan diyeti, Karatay Diyeti, Atkins Diyeti gibi bir veya birden fazla besin grubunun diyetten tamamen çıkarıldığı programlar hem sağlıksızdır, yağ yerine kas ve su kaybına neden olurlar; hem de sürdürülebilir değillerdir. Özellikle bu iç diyetin de ortak özelliği olan protein diyetleri böbrek yükünü arttırmakta, kan yağlarını olumsuz etkilemekte.

Peki En hızlı diyet hangisi?

Sağlıklı ve dengeli beslenmek. En doğru kilo verme yöntemi olan sağlıklı beslenme aslında diğerlerinden daha hızlıdır. Nasıl mı? Dengeli beslenerek ayda 4-6 kilo kaybedersiniz, ancak bu diyetler vücuttan yağ kaybına neden olduğu için sonuçları kalıcıdır ve sürdürülebilirler. Yapılan kısa süreli popüler diyetler bırakıldıklarında kaybedilen kilodan fazla dönüşe neden olurlar.

Bir diyetisyen tarafından takip edilen ve arkadaşınıza, komşunuza göre değil sizin beslenme alışkanlıklarınıza göre hazırlanmış diyet en hızlı kilo verdiren diyettir. Diğer diyetlerle hem sağlığınızı kaybedersiniz, hem de vaktinizi.

Sağlıklı günler dilerim