7 Ocak 2016 Perşembe

Metabolizman Yavaş Mı?

Çevrende herkes senden fazla yemek yediği halde daha zayıf, kolayca kilo veriyor, sen de dikkat etmene rağmen kilonda değişiklik olmuyor mu?
 "Benim metabolizmam yavaş" sık duyduğumuz cümlelerden... Peki metabolizmayı yavaşlatan faktörler nelerdir?

1. Bazı hastalık ve sendromlar: Hipotroidi gibi hastalıklar metabolizmanın yavaş çalışmasına ve hızlı kilo almaya sebep olur, ayrıca hormonal dengesizlikler, insülin direnci gibi semptomlar da kilo almayı kolaylaştırabilir. Diyete başlamadan önce tahlil yaptırarak sağlık durumunuzu kontrol etmelisin.

2. Dengesiz diyet/beslenme uygulamaları: Kendi kendine yaptığın kısıtlayıcı/şok diyetler vücuttan kas kaybına neden olarak ve vücudun gerekli besin öğelerini almamasından dolayı metabolizma çalışmasını olumsuz etkiler, kilo almayı kolaylaştırır, kilo kaybını zorlaştırır. Dengeli diyet uygulayabilmen için sana uygun bir listeyi takip etmelisin, bu listeyi de bir diyetisyen hazırlamalı ve takip etmeli.



3. Öğün atlamak: Kilo vermek için kendini aç bırakıyorsun ama öğün atlayınca vücudun yıkım reaksiyonlarını durdurup depolamaya geçiyor, iştah hormonunu arttırarak günlük yediğin besin miktarını, tatlı atıştırmaları arttırıyor, kilo kaybını azaltıyor uygun beslenme düzenini koru.

4. Az su içmek: Çok su içiyorum ben demeden önce günlük kaç litre su içtiğini takip et! Yetersiz su içmek metabolizma hızını düşürmekle kalmaz vücutta ödem tutulmasına da neden olur, bu durumda tartılınca tartılara küsme sebebidir. Günde en az 2,5 litre su içmelisin.

5. Hareketsiz yaşam: Çoğumuzun oturarak çalıştığı bir devirde hareketsizlik en genel sorun, haftada 5 kere 30 dakika veya 3 kere 50 dakika orta tempolu egzersiz yaparak bu sorunu aşabilirsin.

6. Kas kütlesinin yetersiz olması: Daima hatırlayın "ne kadar kas, o kadar hız" Kas kütlesini arttırmak için haftada 2 kere direnç egzersizi yaparak kas kütlesini arttırabilirsin.


7. Uykusuzluk: Uykusuzluk da kiloya düşman, yeterli dinlenemeyen vücutta stres hormonu yükselerek metabolizma çalışmasını bozuyor ve kilo vermeyi zorlaştırıyor, günlük 6-8 saat uyumaya özen göster.

8. Yardımcı elemanları göz ardı etme: Metabolizmayı hızlandıran besinler ve baharatları beslenmene eklemeye çalış: Bazıları; acı biber, zencefil, kişniş, kekik, tarçın, yeşil çay, yağsız protein, ananas, yeşil çay, elma, kahve, balık.

Sağlıklı kilo kaybetmek için uzman yardımı almalısın, kendi kendine yaptığın uygulamalar vücuduna zarar verir, hatırla.

Sağlıklı günler dilerim
Uzman Diyetisyen Ayşe Nur Yılmaz
Alemdağ Caddesi No:19/8 Santral-Ümraniye

1 yorum: