28 Temmuz 2017 Cuma

Ödeme Sebep Olan Besinler

Bazı günler elleriniz, ayaklarınız şiş uyanırsınız, tartıldığınızda da kilo almış olduğunuzu görürsünüz. Aslında bu duruma neden olan ödem yani vücutta tutulan su miktarının artmasıdır. Ödem durumunda vücutta dokular arasında normal olandan fazla su bulunur. Bu duruma beslenmeniz neden oluyor olabilir, öte yandan hastalık nedeniyle ve hormonal değişimlere bağlı olarak da vücudun su tutabileceği unutulmamalıdır.



Ödem problemlerini sık sık yaşıyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı besinler var:

Tuz: Ödemin bir numaralı sebebi tuzdur. Yemekleri pişirirken az tuz eklemeli, sofrada tuzluk bulundurmayarak aldığınızı tuz miktarını azaltın.

Restoran yemekleri: Özellikle fast food tabir ettiğimiz hamburger, pizza, döner gibi besinler normal yemeklerimizden çok fazla tuz içerirler, mümkün olduğu kadar tüketim sıklığını azaltın.

Turşular, salamuralar: Hepimizin yaprak sarmasını çok seviyoruz, turşular türk mutfağının vaz geçilmez parçaları ama maalesef ödem yaptığınız dönemlerde tükettiğiniz miktara dikkat etmeniz şart.


Krakerler: Ara öğünlerde çay yanına veya kahvaltıda peynirle yenilen tuzlu krakerler de günlük tuz miktarını yükseltiyor.

Rafine şeker: Özellikle sofra şekeri, şeker eklenmiş besinler de metabolizması nedeniyle su tutulmasına neden olurlar. Bu nedenle hazır meyve suları, şekerli bisküviler ve şerbetli tatlılara dikkat.

Kuruyemişler: Akşam ara öğünlerinin sevilen öğeleri fındıklar, fıstıklar tuzlu olurlarsa ödeme neden olurlar, kavrulmamış olarak tüketebilirsiniz.

Soda: Satılan sodaların hemen hemen tamamında yüksek oranda sodyum bulunur, düzenli soda içmek vücutta ödeme neden olacaktır.

Hazır soslar: Ketçap, nar ekşisi, hazır makarna sosları, hazır salata sosları, köfte harcı gibi ürünler de yüksek tuz içerirler. Mümkünse evde kendiniz hazırlayın.


Ve su: Ama yanlış anlaşılmasın su ödeme içilmediğinde neden olur, az su içerseniz vücut su toplayacaktır. Günlük 2-2,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

0 yorum:

Yorum Gönder