18 Ekim 2010 Pazartesi

Obezojenik Çevre

Son zamanlarda şişmanlamanın artmasıyla ortaya atılan bir kavram olan obezojenik kavramı, şişmanlığa neden olan ve şişmanlatan anlamına gelmektedir. Teknolojik, bilimsel ve kültürel değişimler çevremizi şişmanlatan hale getirmiştir. Hayatımızı kolaylaştıran cihazlar yıllar öncesine göre bireylerin daha az enerji harcamasına neden olmaktadır. Bireyler daha hareketsiz bir yaşama itilirken iletişim araçlarının artmasıyla tüketim, ürünlere kolay ulaşma, porsiyonların büyümesiyle artmaktadır.Yani elektrikli cihazlarımız, bilgisayarlarımız, cep telefonlarımız bizim şişmanlamamızı kolaylaştırmakta: Yanı sıra çevremizin de şişmanlamamıza etkisi vardır; örneğin bir dilim daha börek yemeniz için ısrar eden arkadaşlarımız veya aile bireylerimiz de bu obezojenik çevrenin elemanları haline gelirler.


Neler yapmalıyız?


Hayır demeyi öğrenin: Diyet yapıyor veya sağlıklı beslenmeye çaba gösteriyorsanız size ikram edilen yağlı yiyeceklerte hayır demeyi öğrenin. Siz de insanlara ikram etmeyin ve tüketmek istemediklerinde kırılmayın.

Elektronik cihazlardan yararlanın ama aktif olun; işlerinizi elektronik cihazların yardımuıyla yapıyorsanız bir miktarda egzersiz yapın, zaman zaman asansör yerine merdivenleri kullanın.

Tüketim çılgınlığından uzak durun. Dışarıda yemek yiyecekseniz süper-mega boylar yerine küçük porsiyonları tercih edin, kalorilerinizi arkadaşınızla paylaşın.

Az yağlı seçenkelere yönelin.Kremalı ürünler yerine daha az yağlı olanları tercih edin.

Hareketli olun.

Obezojenik çevreye karşı sağlam durun, incelmekse amacınız kimse sizi engellemesin.

Sağlıklı günler dilerim...

Related Posts:

  • Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler• Diyet bireye özgüdür, sizin için hazırlanmış liste dışında diyet listelerini uygulamayın. • Öğün atlamayın, öğün miktarlarında azaltma ya da arttırma yapmayın. • Daha yavaş yemek yiyin ve iyi çiğneyin. • Öğünleriniz ara… Read More
  • Süt GrubuBu gruptaki besinler; süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinlerdir. Bu besinler protein, kalsiyum fosfor, B2 vitamini (riboflavin) ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinin … Read More
  • Mide Dostu Beslenme ÖnerileriYemekten sonra mide yanması, gastrit, reflü gibi problemler yaşıyorsanız, işte mide dostu öneriler, bu basit adımlarla midenizi rahatlatabilirsiniz. Az az sık sık beslenin. Fazla kilonuz varsa verin. Yemeklerinizi çok sıca… Read More
  • Ekmek ve Tahıl GrubuTahıllar Türk toplumunun temel besin grubudur. Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır. Tahıl ve tahıl ürünleri … Read More
  • GüllaçRamazanda sıklıkla tüketilen bol sütlü ince yapraklı tatlımız güllaç var bir de. Osmanlı mutfağına İstanbulun fethinden sonra girmiş bu tatlı ilk zamanlar yaprakları sütle ıslatırlarmış sadece sonra zamanla değişmiş gül yprak… Read More

0 yorum:

Yorum Gönder