27 Temmuz 2010 Salı

Güllaç


Ramazanda sıklıkla tüketilen bol sütlü ince yapraklı tatlımız güllaç var bir de. Osmanlı mutfağına İstanbulun fethinden sonra girmiş bu tatlı ilk zamanlar yaprakları sütle ıslatırlarmış sadece sonra zamanla değişmiş gül yprakları ve gül suyu eklenmeye başlamış, değişmiş ama ramazan sofralarında yerini hiç bir tatlıya da bırakmamaış. Ramazanda tatlı ihtiyacımızı karşılamak için sütlü tatlılar veya güllaçtan yararlanabiliriz. Ancak tatlıyı iftar sonrası ara öğünümüzde tüketmeli ve haftada 1-2 kez ile sınırlandırmalıyız. Zayıflama programında olan bireyler için ek bir bilgi verecek olursak küçük bir kara güllaç yediğinizde; 1 bardak süt+1 dilim ekmek ve 1 porsiyon meyve hakkınızı diyetten düşmeli(güllaç 10 yapraklıysa 1 bardak süt+2 dilim ekmek ve 1 porsiyon meyve düşmelisiniz) ve haftada 2 kereden fazla tüketmemelisiniz.

Güllaç tarifi için resminden yararlandığımız aşağıdaki siteyi ziyaret edebilirsiniz; -hazırlarken şeker miktarını bir miktar azaltmanın daha yararlı olacağını unutmayın-

http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2004/10/glla.html

0 yorum:

Yorum Gönder