Tahıllar Türk toplumunun temel besin grubudur. Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır. Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir. Tahıllar, protein de içerir, bu proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte kuru baklagiller ya da et, süt, yumurta gibi besinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi arttırılabilir. Tahıllar ayrıca bir miktar yağ da içerirler. Tahıl tanelerinin yağı E vitamininden zengindir. Tahıllarda A vitamini aktivitesi gösteren öğelerle, C vitamini açısından zayıf kaynaklardır.
Öneriler
Tam tahıl ürünlerini tüketin.(demir yetersizliği anemisi olan bireylerde devamlı tam tahıl tüketiminin vücuttan demir kaybını arttıracağı unutulmamalıdır.)
Tüketilecek miktar bireyin ağırlık ve bedensel çalışma durumuna göre değişir.
Tam tahıl ürünleri günde 6 porsiyon (6 dilim ekmek veya 3 dilim ekmek,
1 kepçe unlu çorba, 6 yemek kaşığı pilav gibi) tüketilebilir. Ağır işte çalışan ve
enerji gereksinimi fazla olanlar bu gruptan daha fazla tüketebilirler.
Tam tahıl ürünlerini her gün hatta her öğün tüketin.
Protein ve vitamin içeriğini arttırmak için diğer besinlerle (kuru baklagiller, süt ve ürünleri) birlikte tüketin.
21 Temmuz 2010 Çarşamba
Home »
ayşenur yılmaz
,
besin grupları
,
diyet
,
diyetisyen
,
İstanbul
,
kilo verme
,
online diyet
,
sağlıklı beslenme
,
uzman diyetisyen
,
Ümraniye
,
zayıflama
» Ekmek ve Tahıl Grubu
Ekmek ve Tahıl Grubu
11:01
ayşenur yılmaz, besin grupları, diyet, diyetisyen, İstanbul, kilo verme, online diyet, sağlıklı beslenme, uzman diyetisyen, Ümraniye, zayıflama
1 comment
tşk çok işime yaradı
YanıtlaSil