21 Temmuz 2010 Çarşamba

Ekmek ve Tahıl Grubu


Tahıllar Türk toplumunun temel besin grubudur. Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır. Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir. Tahıllar, protein de içerir, bu proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte kuru baklagiller ya da et, süt, yumurta gibi besinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi arttırılabilir. Tahıllar ayrıca bir miktar yağ da içerirler. Tahıl tanelerinin yağı E vitamininden zengindir. Tahıllarda A vitamini aktivitesi gösteren öğelerle, C vitamini açısından zayıf kaynaklardır.

Öneriler

Tam tahıl ürünlerini tüketin.(demir yetersizliği anemisi olan bireylerde devamlı tam tahıl tüketiminin vücuttan demir kaybını arttıracağı unutulmamalıdır.)

Tüketilecek miktar bireyin ağırlık ve bedensel çalışma durumuna göre değişir.

Tam tahıl ürünleri günde 6 porsiyon (6 dilim ekmek veya 3 dilim ekmek,
1 kepçe unlu çorba, 6 yemek kaşığı pilav gibi) tüketilebilir. Ağır işte çalışan ve
enerji gereksinimi fazla olanlar bu gruptan daha fazla tüketebilirler.

Tam tahıl ürünlerini her gün hatta her öğün tüketin.

Protein ve vitamin içeriğini arttırmak için diğer besinlerle (kuru baklagiller, süt ve ürünleri) birlikte tüketin.

Related Posts:

  • Beslenme Danışmanınız Diyetisyen Mi?Diyetisyenlik üniversitelerin 4 yıllık lisans düzeyinde "Beslenme ve Diyetetik" bölümlerinden mezun olmuş kişilerin kullanabileceği bir ünvandır. Fakat malesef günümüzde özellikle obezite sıklığının artmasıyla beslenmenin pop… Read More
  • Yemezsen Ölümü Gör, Yersen Benden Önce ÖlDiyet yaparken yaşadığımız en büyük güçlüklerden biri de gittiğimiz ziyaretlerde ikramlara karşı koyamamak. Siz de diyet yaparken "yemezsen ölümü gör" "diyetini evinde yap" gibi ısrar cümlelerini duyuyor musunuz, peki bu cüml… Read More
  • Ekmek ve Tahıl GrubuTahıllar Türk toplumunun temel besin grubudur. Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır. Tahıl ve tahıl ürünleri … Read More
  • Mide Dostu Beslenme ÖnerileriYemekten sonra mide yanması, gastrit, reflü gibi problemler yaşıyorsanız, işte mide dostu öneriler, bu basit adımlarla midenizi rahatlatabilirsiniz. Az az sık sık beslenin. Fazla kilonuz varsa verin. Yemeklerinizi çok sıca… Read More
  • Sebze ve MeyvelerBitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır. Bileşimlerinin önemli kısmı sudur. Bu nedenle günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine çok az katkıda bulunurlar. Ancak mineraller ve vitaminler… Read More

1 yorum: