21 Temmuz 2010 Çarşamba

Et, Yumurta, Kurubaklagil Grubu



Bu grupta et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır. Bu grup protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B6, B12, B1 ve A vitamini, posa (özellikle kuru baklagiller) içerir. Yağlı tohumlar diğer besinlere göre fazla yağ içerdiklerinden tüketim miktarlarına dikkat etmek gerekir. Bu gruptaki besinler büyüme gelişmeyi sağlarlar, hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme işlevinde, kan yapımında görev alan besin öğelerinin kaynaklarıdır. Hastalıklara karşı direnç kazanılmasında rolü vardır.

ETLER

Etler iyi kalite protein kaynağıdır. Özellikle protein gereksiniminin arttığı, hızlı büyümenin olduğu bebeklik, çocukluk dönemlerinde diyette mutlaka yer alması gerekir.

Etin kendisi protein içerdiği için suyundan ziyade kendisi yenilmelidir.

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için koroner arter hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları olanlar kırmızı yağlı et yerine derisiz beyaz eti (tavuk, hindi) ve balık etini tercih etmelidirler.

Omega-3 (n-3) içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada 2 kez balık yenilmelidir.

Salam, sosis gibi et ürünlerini tüketirken üretim aşamasında eklenen kimyaslaların etkisini azaltmak için yanında mutlaka C, E vitamininden zengin bir besine yer verilmelidir. Bu besinlerin yağ oranı yüksek olduğu için sınırlı tüketilmelidir.

Pişirmede haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmaldır.

Et koyulan yemeğe yağ eklenmemelidir.

Etler ızgara edilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşmeye neden olmayacak şekilde ayarlanmalıdır, aksi halde kanser yapıcı maddeler oluşur.

YUMURTA

Yumurtanın protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından
her gün bir adet tüketilmesi yararlıdır.

Diyette protein miktarının kısıtlandığı böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi
hastalıklarda yumurta örnek protein içeriği nedeni ile önemli bir protein kaynağıdır.

Yumurtaya kabuklarından kolaylıkla mikroorganizmalar geçtiği için özellikle
akının iyi pişirilerek tüketilmesi gerekir.

Pişmemiş (çiğ) yumurta tüketilmemelidir.

Kalp-damar hastaları haftada 2-3 kez yumurta yiyebilirler. Yumurta sebzelerle ve tahıllarla birlikte yenirse, kan kolesterolüne olumsuz etkisi olmaz.

Et yemeyenler et seçeneği olarak yumurta yiyebilirler. Bir adet yumurta,besin değeri açısından yumurta büyüklüğündeki ete eşittir.

Yumurtanın içindeki lesitin beyin işlevlerinin düzenli olmasında yardımcı olur.

Satın alırken üzeri temiz, çatlağı ve kırığı olmayan yumurtalar seçilmeli, buzdolabında yıkanmadan saklanmalıdır.Kullanmadan önce iyice yıkanmalıdır.

Yumurta bayatsa ve uzun süre pişirilirse sarısının etrafında yeşil renkte demirsülfür halkası oluşur, yumurtanın besleyici özelliği azalır. Bu nedenle taze yumurta tüketilmeli ve haşlama süresi katı yumurta için su kaynamaya başladıktan sonra 8 dakika ile sınırlandırılmalıdır.


KURUBAKLAGİLLER


Posa içeriklerinin yüksek olması ve yağ içeriklerinin düşük olması nedeniyle
özellikle kalp-damar ve diyabet hastalarının diyetinde sıklıkla yer almalıdır.

Protein kalitesini artt›rmak için tahıllarla birlikte tüketilmelidir.

Islatma ve iyi pişirme ile gaz yapıcı etkileri en aza indirilebilir.

Kesinlikle pişirme suları dökülmemelidir.

Bileflimindeki minerallerin yararlılığı açısından C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketilmelidir.

YAĞLI TOHUMLAR

B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteinden zengindirler.

Enerji değeri yüksek olan bu besinlere özellikle çocukların ve ağır işte çalışanların diyetinde yer verilmesi yararlıdır.

Evde saklarken kabuklu ve kabukları ayrılmış olanlar bir arada tutulmamalı, nemsiz ortamda saklanmalıdır.

ET GRUBU TÜKETİLMESİ GEREKEN MİKTARLAR;

Önerilere göre et grubunda yer alan kırmızı et, tavuk ve balıktan günlük olarak 2 porsiyon tüketmesi gerekmektedir.

1 porsiyon miktarları ise aşağıdaki gibidir;

Et,tavuk, balık vb : 60 g (2 Izgara köfte kadar)
Kurubaklagiller : 90 g (Bir çay bardağı)
Yağlı tohumlar : 30 g
Yumurta : Haftada 3-4 adet tüketilmelidir. 2 yumurta 2-3 köfteye eş değerdir.

0 yorum:

Yorum Gönder