23 Eylül 2014 Salı

Böbrek Hastalıkları ve Beslenme

Böbrekler görevleri nedeniyle hayati önem taşırlar. 

Metabolizma atık ürünleri olan üre, kreatinin, ürik asit, ilaç ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamak, vücut sıvı elektrolit dengesini düzenlemek, vücudun asit-baz dengesini düzenlemek, kan basıncını düzenlemek ve alyuvar yapımını uyarmak temel görevleridir.

Besinlerin metabolizması sonrası açığa çıkan atık maddelerin önemli bir kısmı böbreklerden atılması böbrek hastalıkları durumunda beslenmede önemli değişiklikler yapılmasını zorunlu kılar. 

Genel olarak böbrek hastalarının sınırlandırılması gereken besinler önerilenden fazla süt, yumurta, et grubu besinler, tuz ve yüksek tuz içeren konserveler, salamura besinler, işlenmiş et ürünleri, kuruyemişler, kuru meyveler, sakatatlar, meşrubatlar, muz, kavun, patates, kurubaklagiller, bulgur, mısır gibi besinlerdir.

Günlük tüketilen su miktarı hastanın durumuna göre ayarlanmaktadır. Böbrek yetmezliğinin son dönemlerinde sıvı miktarı dikkatli takip edilmeli, tüketilen çay, ayran, çorba gibi besinlerin hesaplanması unutulmamalıdır.


Böbrek hastaları için besin hazırlanırken yemeğin içerisine eklenen besinlerin tuz içeriğine dikkat edilmeli, kızartma yöntemi uygulanmamalı, doymuş yağ kullanılmamalıdır. Sebze yemekleri hazırlanırken ilk haşlama sularının dökülmesi potasyum alımını azaltacaktır. 

Beslenmenin hastalığa uygun sürdürülmesi için böbrek hastalıklarında diyet kişiye özel olarak diyetisyen tarafından planlanmalıdır.

Uzman Diyetisyen Ayşe Nur Yılmaz

0 yorum:

Yorum Gönder