Böbrekler görevleri nedeniyle hayati önem taşırlar.
Metabolizma
atık ürünleri olan üre, kreatinin, ürik asit, ilaç ve toksinlerin vücuttan
atılmasını sağlamak, vücut sıvı elektrolit dengesini düzenlemek, vücudun
asit-baz dengesini düzenlemek, kan basıncını düzenlemek ve alyuvar yapımını
uyarmak temel görevleridir.
Besinlerin metabolizması sonrası açığa çıkan atık maddelerin
önemli bir kısmı böbreklerden atılması böbrek hastalıkları durumunda beslenmede
önemli değişiklikler yapılmasını zorunlu kılar.
Genel olarak böbrek hastalarının sınırlandırılması gereken
besinler önerilenden fazla süt, yumurta, et grubu besinler, tuz ve yüksek tuz
içeren konserveler, salamura besinler, işlenmiş et ürünleri, kuruyemişler, kuru
meyveler, sakatatlar, meşrubatlar, muz, kavun, patates, kurubaklagiller,
bulgur, mısır gibi besinlerdir.
Günlük tüketilen su miktarı hastanın durumuna göre
ayarlanmaktadır. Böbrek yetmezliğinin son dönemlerinde sıvı miktarı dikkatli
takip edilmeli, tüketilen çay, ayran, çorba gibi besinlerin hesaplanması
unutulmamalıdır.
Böbrek hastaları için besin hazırlanırken yemeğin içerisine
eklenen besinlerin tuz içeriğine dikkat edilmeli, kızartma yöntemi
uygulanmamalı, doymuş yağ kullanılmamalıdır. Sebze yemekleri hazırlanırken ilk
haşlama sularının dökülmesi potasyum alımını azaltacaktır.
Beslenmenin hastalığa uygun sürdürülmesi için böbrek hastalıklarında diyet kişiye özel olarak diyetisyen tarafından planlanmalıdır.
Uzman Diyetisyen Ayşe Nur Yılmaz
0 yorum:
Yorum Gönder