21 Eylül 2014 Pazar

Yaşlılıkta Beslenme

Yeterli ve dengeli beslenme her yaşta olduğu gibi yaşlılık döneminde de büyük önem taşımaktadır. Yaşa bağlı oluşabilecek hastalıkların önlenmesinde veya geciktirilmesinde, varsa mevcut hastalığın tedavi edilmesinde beslenme önemli rol oynamaktadır.  

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken ilkeler şu şekilde sıralanabilir:

Beslenmenin tüm besin gruplarını içermesine dikkat edilmeli, besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Dört temel besin gruplarından süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç seçilerek günlük beslenmede yer almalıdır.

Bireylerin ideal vücut ağırlığında olmaları sağlanmalıdır. Sağlık problemlerini önlemek ve kontrol edebilmek için zayıflıktan ve şişmanlıktan kaçınmalıdır.

Öğün sayısı artırılmalı, az ve sık yemek yenilmelidir. Az ve sık beslenme ile sindirim problemleri önlenebilir. Bireylerin düzenli beslenmesi takip edilmeli ve başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamalıdır.

Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan kalp-damar hastalıkları ve kolesterol yükseklikleri nedeniyle diyetteki toplam yağ miktarı azaltılmalıdır. Hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalı, bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tercih edilmelidir. Az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir.

Omega 3 yağ asitlerinin yoğun olarak bulunduğu balık türleri haftada en az 2 kez tüketilmelidir.

Besinler hazırlanırken haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.

Günlük beslenmede tam tahıllar, kurubaklagiller, kabuklu taze sebze ve meyveler tüketilmeli, günlük lif alımı arttırılmalıdır.

Sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir. Bu miktarın büyük kısmı su olarak tüketilmelidir.

Aşırı çay, kahve, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Bitki çayları yüksek miktarda tüketilmemelidir.

Diyette tuz miktarı azaltılmalıdır. Hazırlanmış yemeklere ilave edilmemeli ve tuz içeriği yüksek besinler olan turşu ve salamuralardan uzak durulmalıdır.Şeker, şekerli besinler ve hamur tatlılarının tüketimi sınırlanmalıdır.

Yaşa ve fizyolojik duruma uygun olarak fiziksel aktivite yapılmalı, sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

Bireylerin sağlıklı beslenmelerinin sağlanması için beslenme uzmanlarından yardım alınmalıdır.


Related Posts:

  • Adresimiz Değişti   Necmettin Öztürk İş Merkezi'netaşındık, yorulduk ama değidi sanırım;) tam adresimiz: Alemdağ Caddesi No:19 Kat:3 Daire:8 (iş bankasının karşısında, LC Waikiki ile aynı binadayız) … Read More
  • Ödemden Kurtulmak İçin Zaman zaman karşılaşılan ödem problemi en yalın ifadeyle vücutta sıvı birikmesidir. Ödem giderici beslenme önerilerine geçmeden önce bu problemin çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabileceğini hatırlamalı ve uzman kontr… Read More
  • Yaşlılıkta Beslenme Yeterli ve dengeli beslenme her yaşta olduğu gibi yaşlılık döneminde de büyük önem taşımaktadır. Yaşa bağlı oluşabilecek hastalıkların önlenmesinde veya geciktirilmesinde, varsa mevcut hastalığın tedavi edilmesinde beslenme … Read More
  • Yeşil Sağlık ;) İşte severek içeceğimiz bol vitaminli, lezzetli mi lezzetli yeşil içecek: Malzemeler 1/2 adet salatalık 1 adet kereviz sapı 1/2 avokado 1 adet yeşil elma 4 yaprak tere 1 çiçek brokoli 1/4 demet maydanoz Hazırlayın: Bütün … Read More
  • Diyet Öncesi Yapılacak Testlerhttp://www.hurriyetaile.com/saglik/diyet/diyet-oncesi-yapilacak-testler_3969.html Sağlıklı beslenmeye ve sağlıklı beslenerek fazla kilolarınızla vedalaşmaya mı karar verdiniz? Bu yolda başarılı olmanız için yapmanız gereke… Read More

0 yorum:

Yorum Gönder