21 Eylül 2014 Pazar

Yaşlılıkta Beslenme

Yeterli ve dengeli beslenme her yaşta olduğu gibi yaşlılık döneminde de büyük önem taşımaktadır. Yaşa bağlı oluşabilecek hastalıkların önlenmesinde veya geciktirilmesinde, varsa mevcut hastalığın tedavi edilmesinde beslenme önemli rol oynamaktadır.  

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken ilkeler şu şekilde sıralanabilir:

Beslenmenin tüm besin gruplarını içermesine dikkat edilmeli, besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Dört temel besin gruplarından süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç seçilerek günlük beslenmede yer almalıdır.

Bireylerin ideal vücut ağırlığında olmaları sağlanmalıdır. Sağlık problemlerini önlemek ve kontrol edebilmek için zayıflıktan ve şişmanlıktan kaçınmalıdır.

Öğün sayısı artırılmalı, az ve sık yemek yenilmelidir. Az ve sık beslenme ile sindirim problemleri önlenebilir. Bireylerin düzenli beslenmesi takip edilmeli ve başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamalıdır.

Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan kalp-damar hastalıkları ve kolesterol yükseklikleri nedeniyle diyetteki toplam yağ miktarı azaltılmalıdır. Hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalı, bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tercih edilmelidir. Az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir.

Omega 3 yağ asitlerinin yoğun olarak bulunduğu balık türleri haftada en az 2 kez tüketilmelidir.

Besinler hazırlanırken haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.

Günlük beslenmede tam tahıllar, kurubaklagiller, kabuklu taze sebze ve meyveler tüketilmeli, günlük lif alımı arttırılmalıdır.

Sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir. Bu miktarın büyük kısmı su olarak tüketilmelidir.

Aşırı çay, kahve, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Bitki çayları yüksek miktarda tüketilmemelidir.

Diyette tuz miktarı azaltılmalıdır. Hazırlanmış yemeklere ilave edilmemeli ve tuz içeriği yüksek besinler olan turşu ve salamuralardan uzak durulmalıdır.Şeker, şekerli besinler ve hamur tatlılarının tüketimi sınırlanmalıdır.

Yaşa ve fizyolojik duruma uygun olarak fiziksel aktivite yapılmalı, sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

Bireylerin sağlıklı beslenmelerinin sağlanması için beslenme uzmanlarından yardım alınmalıdır.


0 yorum:

Yorum Gönder