30 Eylül 2014 Salı

Bayramda Sağlıklı Beslenme

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Stratejileri

Bayram dönemleri geldiğinde tatilde olmanın ve ziyaretlerin etkisiyle besin tüketimimizde önemli değişiklikler olmakta, bir de işin içine çikolatalar ve bayram tatlıları girdiğinde beslenmemiz rayından çıkabiliyor.

Bayram beslenmesinde unutmamız gerekenler

Aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabilir

Hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir, tüketilebilecek miktarlar bireylerin yaş, fizyolojik durum, vücut ağırlığı gibi faktörlerinden etkilenmekle beraber 60-120 gram arasındadır.

Ayrıca etin pişirme ve saklama koşulları da önemlidir. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine yol açabilmektedir. Etlerin buğulama, ızgara,haşlama şeklinde pişirilip, tüketilmesi sağlık açısından daha yararlı olacaktır.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da taze kesilen etlerin hemen tüketilmemesidir. Taze kesilmiş ette "ölüm katılığı" oluştuğundan sindirimi ve pişirilmesi çok zordur. Buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş etin marinasyon sonrasında tüketilmesi sağlık açısından uygundur.


Sakatatlar kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğunda tüketilmesi önerilmemektedir.

Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır.


Kemik ve et suyunun besleyici bir değerinin bulunmadığını yalnız yağ içerdiğini de unutmayalım, et suyunu tüketmek fazladan yağ alarak kilo almanıza sebep olabilir.

Et tüketimiyle birlikte sebze tüketimini de arttırarak hem besinlerinizi daha besleyici hale getirebilir hem de kolesterolün yükselmesini bir miktar azaltabilirsiniz.


Et kullanılarak yapılan yemeklere yağ ilave edilmemelidir, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır.

Kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.

Bayramda ağızları tatlandırmak için ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir seçim olacaktır. Günde bir taneden fazla çikolata tüketmemeliyiz.

Ziyaretler sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritm bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına özellikle kalp ve damar rahatsızlığı olanlar dikkat etmelidir.

Sabah mutlaka güne kahvaltı yaparak başlanmalıdır, kahvaltı hafif ve sebze-meyve de içerir nitelikte olmalıdır.

Su tüketimine dikkat edilmelidir.Günlük 2 litre su içilmelidir.

Sağlıklı bir bayram dilerim.

0 yorum:

Yorum Gönder