8 Aralık 2014 Pazartesi

Şekeri Bırakma Yolları


Artık hepimiz eminiz ki rafine şeker tüketmek vücudumuza zarar veriyor. Kısaca bu zararları hatırlatalım:




Fazla şeker tüketmek kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak pankreasın fazla insülin salgılanmasına neden olur. Bozulan insülin salınımı ise kan şekeri dengenizi kontrol etmenizi zorlaştırır, daha çabuk acıkırsınız ve insülin direnci ve diyabet için risk oluşturur.

Dolaşım ile taşınan fazla şeker farklı forma dönüştürülerek yağ şeklinde depolanır,  vücudun çeşitli bölgelerinde yağlanmaya sebep olur. Artan yağ dokusunun yanı sıra kan yağları ve kolesterolde de yükselme gerçekleşir.

Rafine şeker aynı zamanda oksidatif etki göstererek bağışıklık sistemine zarar verir, vücudun kanser gibi hastalıklara karşı direncini düşürür.

Sistemik etkilerinin haricinde diş çürümelerine de neden olur.

Şekeri bırakmak için neler yapılabilir?

İçeceklerinize şeker eklemeyi bırakın: Bu süreçte çayı daha az demli içebilir, kahvenin de koyuluğunu azaltabilirsiniz. İlk hamle olarak kullandığınız şeker miktarını yarıya indirmek de bırakmanıza yardımcı olabilir.

Meyve suyu içmeyi bırakın: Meyve suyu hepimize sağlıklı gelebilir ancak meyvenin posasını değil yalnızca şekerini içerdiğini ve 1 bardak meyve suyunda bir porsiyondan fazla meyve olduğunu hatırlamakta fayda var. Hazır meyve suları ise taze sıkılmış meyve suyundan daha fazla şeker içerir, çünkü ekstradan şeker eklenmektedir.



Asitli içecekleri bırakın: Soda ve asitli içecekler de gizli şeker kaynağıdır. 1 kutu kola içtiğinizde yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar şeker tüketmiş olursunuz. Yine meyveli sodaların da 1 şişesinde 1 yemek kaşığından fazla şeker bulunur.

Besinlerinizi takip edin: Etiket dedektifi olmadan şekeri bırakmanız çok mümkün olmaz, besinlerin içine eklenen şekerleri kontrol etmeli ve yüksek şeker içeren besinlerin tüketim sıklığı ve miktarını azaltmalısınız.

Tatlılarınızı kendiniz pişirin: Hazır aldığınız ürünler ve paketli gıdalar fazlaca şeker içerirler, tükettiğiniz kek, kurabiye ve sütlü tatlıları tariflerde yer alandan daha az şeker ile hazırlayabilirsiniz. Böylelikle daha az şeker tüketmiş olursunuz.

Çikolata seçiminizi gözden geçirin: Bu aşamada yapılacak olan basit, kakao oranı yüksek olan bitter çikolatayı seçin, ama serbest olarak tüketmeyin, miktar ve sıklık kontrolü sizin elinizde olsun.

Meyveleri düzene sokun: Ara öğün tüketiminde daha az şekerli meyveleri seçin veya yüksek şekerli meyvelerin miktarına dikkat ederek tüketin.


Şeker krizi gelince yeteri kadar tatlıyım, şeker ihtiyacım yok da diyebilirsiniz;)

Sağlıklı günler dilerim.

0 yorum:

Yorum Gönder