28 Kasım 2010 Pazar

Kış Aylarında Beslenme

Havaların soğuduğu şu günlerde beslenmemizi ilgilendiren 2 önemli durumla karşı karşıyayız;

1. Grip-Nezle gibi hastalıklar

Havaların soğuması, kapalı-havasız mekanlarda geçirilen zamanın artmasıyla mikropları birbirimizle daha çok paylaşır ve bağışıklık sistemimizin zayıflamasıyla daha çok hastalanır hale gelmekteyiz.

Antioksidan özellik gösteren C vitamini yanında A ve E vitaminini de yeteri kadar almak gerekir.C vitamini kaynaklarımız; Turunçgiller başta olmak üzere meyveler ve maydanoz, roka gibi yeşil sebzeler başta olmak üzere sebzelerdir.

Çay, kahve yerine özellikle su tercih etmeniz veya taze meyve suları tüketmeniz bağışıklık sisteminizi güçlendirir

2. Vücut ağırlığımız artması--Kilo almak


Havaların soğumasıyla hareketlerimizde gelişen azalma, metabolizma hızımızın azalması ve soğuk havalarda vücudun ısıtılması için artan enerji gereksinmesini şekerli gıdalardan karşılama eğilimimizle vücut ağırlığımız artmaya başlar.

Yağlı ve şekerli gıdaların tüketimini azaltın.

Ara öğünlerinize dikkat edin, mutlaka meyve ya da yağsız tahıllardan birini tüketerek ara öğün yapın

Yeteri kadar---2 litre---su için.


Günde yarım saat kadar fiziksel aktivite yapmaya çalışın, aktif olun.

Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketin

Ihlamur, kuşburnu, ekinezya gibi bitki çaylarından tüketin.

Sağlıklı günler dilerim.

0 yorum:

Yorum Gönder