22 Şubat 2011 Salı

Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Diyet bireye özgüdür, sizin için hazırlanmış liste dışında diyet listelerini uygulamayın.

• Öğün atlamayın, öğün miktarlarında azaltma ya da arttırma yapmayın.

• Daha yavaş yemek yiyin ve iyi çiğneyin.

• Öğünleriniz arasında 1,5-2 saat olmasına özen gösterin ara öğün olarak enerjiden yoğun besinler yerine meyve, tuzsuz kraker gibi besinleri tercih edin.

• Besin çeşitliliğini sağlayın, tek tip beslenmeden kaçının.

• Yemekleri pişirirken; 1 kilogram çiğ sebzeye, 1 bardak pirince, 1 litre çorbaya 2 yemek kaşığından fazla yağ eklemeyin, sıvıyağ kullanın.

• Yemekleri hazırlarken haşlama, ızgara yöntemlerini tercih edin, kızartmayın.

• Yağsız etleri tercih etmeli, et ile pişirilen yemeklere yağ eklememeli; sosis, sucuk, salam gibi yiyecekleri tüketmekten uzak durmalısınız.

• Az yağlı süt, beyaz peynir, yoğurt kilo vermenize yardımcı olur. Yüksek kolesterol şikayetiniz varsa mutlaka az yağlı süt ürünü tercih etmelisiniz.

• Küçük tabak ve porsiyonları tercih edin, yemek için küçük, salata için büyük tabak kullanın.

• Günlük 2 litre kadar sıvı tüketin, yemeğe başlamadan önce 1 bardak su için.

• Kahve ve çay tüketirken açık, kremasız, şekersiz veya az şekerli tüketin

• Tuzlu yiyecekler az tüketin, yemeğe sofrada tuz eklemeyin.

• Vücudunuzda sıvı artışı olduğu durumlarda; Yeşil yapraklı sebzeleri, bitki çayları,ananas tüketebilirsiniz.

• Uyku düzeninize dikkat edin, uykusuzluk insanlarda gerginlik ve aşırı besin tüketimine neden olabilir, ancak aşırı uyumak da metabolizma hızınızı yavaşlatır. 6-8 saat uyku süresi yeterlidir.

• Günlük 30-45 dakika düzenli egzersiz/yürüyüş yapın. (Egzersize başlamak için uygun zamanı beklemelisiniz.)

Sağlıklı günler dilerim.

0 yorum:

Yorum Gönder