14 Ağustos 2017 Pazartesi

Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları

Fazla tuzlu beslenmek tartıldığınızda daha yüksek bir rakamla karşılaşmanıza ve bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.


Sağlıklı bireylerde, günlük tuz tüketim miktarının 5-6 gramı geçmemesi gerekirken, Türkiye’de günlük olarak 18 gram tuz kullanılıyor. Bu durum hipertansiyon, ödem oluşumu, kemiklerde kalsiyum kaybı ve böbrek hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa yol açabiliyor.


İşte daha az tuzlu, daha az ödemli bir yaşam için küçük ipuçları:


- Yemek pişirirken daha az tuz koyun ve iyot kaybını engellemek için tuzu son aşamada ekleyin.



- Sofraya tuzluk koymamak, yemeğin tadına bakmadan tuz eklememek ve küçük delikli olan tuzlukları kullanmak tuz tüketimini azaltmaya yardımcı olacaktır. Basit gibi görünüyor ama etkisi büyük :)



- Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi bitki ve baharatlar eklenebilir.



- Salatayı tuzsuz veya az tuzlu yiyebilmek için limon ve sirke kullanılabilir. Hazır sosların tuz içerikleri yüksek olduğundan salata soslarını evde hazırlamakta fayda var.


- Restoranda servis edilen besinlerin tuz miktarının yüksek olduğu hatırlamalı, ev dışında yemek yediğimizde daha fazla su içmeliyiz.



- Besinleri satın alırken konserve yerine taze besinler; paketli ürünlerin de düşük sodyumlu, tuzu azaltılmış olanları alabilirsiniz.



- Tuz içeriği yüksek olan salam, jambon gibi besinler, konserveler, hazır çorbalar, hazır baharat karışımları, salamuralar (turşu, asma yaprağı, zeytin vb.), hardal, ketçap, soya sosu ve hazır sosların tüketimi sınırlandırılmalıdır.


- Maden sularının sodyum içeriği, etiketinden kontrol edilmelidir.


- Ve tabi ki en önemlisi böbreklerin sağlıklı çalışması için, gün içinde düzenli olarak en az 8-12 bardak su içilmelidir.



Sağlıklı günler dilerim:)

0 yorum:

Yorum Gönder