Ramazanda sağlığımızı ve kilomuzu korumak için nasıl beslenmeliyiz?
Öncelikle günlerin süresini ve sıcaklığını göz önüne aldığımızda sıvı tüketimimize özen göstermemiz gerektiği açık, İftardan sahura kadar geçen sürede tükettiğiniz su miktarının 2 litrenin altında kalmamasına özen gösterin.
Sahur kahvaltısını mutlaka yapmalıyız, oruç süresinin uzun olmasıyla bağlantılı olarak sahura kalkılmadan oruç tutmamız halinde metabolizma hızı düşer, kan şekerinde gerçekleşen azalma ile iftarda aşırı besin tüketimi gerçekleşir. Bu durum vücut ağırlığında artışa neden olacaktır.
Sahurda yağlı börekler veya yemekler yerine hafif kahvaltıları tercih edebilirsiniz. Daha uzun süre tokluğun sağlanması ve ihtiyacımız olan posayı karşılayabilmek amacıyla tam buğday ekmeğini sahurda pideyi iftarda tüketmenizde fayda var.
Sahur kahvaltısında kızartma tarzı yiyeceklerin hem alınan enerjisi arttıracağını hem de gün içerisinde daha fazla susamaya sebep olacağını unutmayın. Susama hissinin oluşmasını azaltmak amacıyla turşu, salamura, tütsülenmiş, kızartılmış, ağır yağlı yemekler ve bol miktarda tuz içeren sosis, salam, sucuk, pastırma gibi besinler tüketilmemesi gerekir.
Sahur kahvaltılarında sağlıklı bir öğün olarak peynirli tost, yanına kuru meyveler veya taze meyve, yoğurt veya salatadan oluşan bir öğün tüketebilirsiniz. Bol miktarda sıvı almayı ihmal etmeyin.
İftar vakti geldiğinde yemeklerimizi yavaş yemeli ve iyi çiğnemeliyiz. Hurma ile orucu açtıktan sonra 1 kase kadar çorba ve yanına 1-2 dilim ekmek yiyebiliriz, bu besinleri tükettikten sonra 1 porsiyon sebze yemeği, miktarı çok fazla olmamak kaydıyla pilav veya makarna, et yemekleri, ve yoğurt-salata tüketebilirsiniz.
Öğünde yediğiniz ana yemeğin pişirilme şekli de önemlidir. Kızartma yerine haşlama veya ızgara yöntemini tercih ederseniz midenizi koruyabilirsiniz. Özellikle gastrit veya reflü sıkıntısı yaşayan bireyler pişirme yöntemine çok özen göstermelidir.
İftardan 1,5-2 saat kadar sonra meyve veya yoğurttan oluşan hafif bir öğün beslenmenizi zenginleştirecektir. Özellikle iftarda ana yemek arkasından tüketilen tatlılara alternatif olarak meyve yiyebilirsiniz. Tatlı tüketmek istediğinizde şerbetli tatlılar veya hamur tatlıları yerine haftada 1 veya 2 kere meyveli veya sütlü tatlıları tercih etmek veya küçük bir kase dondurma yemek daha sağlıklı olacaktır. 1 küçük kare güllaç 1 porsiyon sütlü tatlıdır.
Özetle; ramazan boyunca sahurda tok tutan proteinli-tam tahıllı bir öğün iftarda da az kaçamaklı dengeli bir sistem ile beslenerek sağlığınızı koruyabilir bonus olarak kilo kaybedebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
19 Haziran 2015 Cuma
Home »
» Ramazan Beslenmesi
Ramazan Beslenmesi
14:44
No comments
Related Posts:
Günlerden PazartesiYine bir Pazartesi ve diyet yapmaya mı karar verdiniz? Diyete neden pazartesi başlıyoruz, yoğun geçen haftasonunun arkasından geldiği için mi yoksa diyeti ertelemeye mi eğilimimiz var? Aslında ikisi de... Peki pazartesi diy… Read More
Ekmeği tüketmeyi bırakarak veya azaltarak zayıflayabilir miyiz? Bu ne kadar ekmek tükettiğinizle alakalıdır. Gereksinmenize göre günlşük tüketebileceğiniz ekmek miktarı değişkenlik gösterir, ancak sağlıklı bir beslenme düzeninden ekmek tamamen çıkarılamaz. Ekmeği tamamen keserek kilo ka… Read More
Kahvaltının ÖnemiYaklaşık 10-12 saat süren bir açlık sonrasında tükettiğimiz besinlerin tümü kullanılır, sağlıklı olmamız için kan şekerimizin belli bir düzeyde olması gerektiğinde bu uzun açlık sonrasında yapılan kahvaltı çok önem taşır. K… Read More
Kış Aylarında BeslenmeHavaların soğuduğu şu günlerde beslenmemizi ilgilendiren 2 önemli durumla karşı karşıyayız; 1. Grip-Nezle gibi hastalıklar Havaların soğuması, kapalı-havasız mekanlarda geçirilen zamanın artmasıyla mikropları birbirimizle d… Read More
Diyabetle ilgili bir soruDiyabetliler (Şeker hastaları) pirinç pilavı ve beyaz ekmeği hayatlarından çıkarmalı mı? Hayır. İşlenmiş ürünlerin tam tahıllı ürünlere kıyasla göre kan şekerini daha hızlı yükselttikleri doğrudur ancak önemli olan tek bir b… Read More
0 yorum:
Yorum Gönder