Aç olmadığınız halde özellikle belli bir besini yeme isteği duyuyor, bu besin tüketimini gizli gerçekleştiriyor ve yedikten sonra sakinleşiyor iseniz duygusal yeme bozukluğunuz olabilir.
Duygusal yeme kişinin aç olmadığı halde duygularından uzaklaşmak, kaçmak veya duygularını değiştirmek için yemeğe yönelmesi ile ortaya çıkar. Fiziksel açlığın aksine aniden gelişir ve kişiyi belli yiyeceklere yöneltir. Fiziksel açlık durumda bekleyebilirken duygusal açlık durumunda besin tüketimi hemen gerçekleştirilmek istenir ve genellikle sonrasında suçluluk duygusu bırakır.
Duygusal yeme atakları sonrasında kişinin kızgınlık, stres, gerginlik, kaygı gibi duyguları kısa süreli geçtiğinden bu duygularla karşılaştığında aynı davranışı tekrar etme eğilimi oluşmaktadır.
Duygusal yeme ataklarını önleyebilmek için sizi tetikleyen durumları ve yöneldiğiniz besinleri not almak önemlidir.
Yeme atakları sıklığı artmışsa veya depresyon kaynaklı gerçekleşmekte ise psikolojik yardım almak doğru olacaktır.
Duygusal yeme durumu çok sık gerçekleşmiyorsa yeme atakları yaşadığınız durumlarda farklı aktivitelere yönelerek atakları kontrol altına alabilirsiniz. Yürüyüş yapmak, müzik dinlemek, egzersiz yapmak veya sevdiğiniz başka bir faaliyeti seçebilirsiniz.
Duygusal beslenmeyi kontrol altına almak için uygulanabilecek diğer yol ise tüketilen besin türlerini değiştirmek, sağlıklı besin seçimleri yapmak olabilir.
Çabuk ulaşabileceğiniz yerlerde sağlıksız besinler bulundurmayın.
Bitki çayı için, sevdiğiniz bir içecekle duygularınızı kontrol etmeye çalışın.
Besin tüketmeye yönelmeden önce 1 bardak su için ve 5-10 dakika kadar bekleyin, tatlı yemek istiyorsanız ilk seçeneğiniz çikolata olmasın, 1 porsiyon meyve tüketin. 2-3 adet kuru kayısı veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm veya 1 orta boy elma olabilir.
Duygusal yeme ataklarını önlemek için hobi edinin, evinizde sağlıklı besinler bulundurun. Genel anlamda düzenli ve sağlıklı beslenin uzun süre aç kalmayın.