21 Eylül 2010 Salı

Gıda Güvenliği



Besin kaynaklı hastalıklar aslında düşündüğümüzden daha yaygındır. Kas ağrısı, yorgunluk, mide bulantısı gibi şikayetlerle seyreden besin kaynaklı hastalıklar belirtileri açısından diğer hastalıklarla karıştırılabilir.

Besin kaynaklı hastalık genellikle kontamine olmuş(bakteri bulaşmış) besinlerin tüketimi sonrasında gerçekleşir. Etkisi bireysel özelliklerden de etkilendiğinden ayırt edilmesi güçleşebilir.

Genellikle uygun olmayan koşullarda hazırlanmış, saklanmış veya servis edilmiş besinler veya bireyin hijyen yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.

Neler yapmalıyız?

Öncelikle tehlikeli sıcaklık aralığını öğrenmeli, besinleri mümkün olduğunca bu aralıktan uzak tutmalıyız. Tehlikeli sıcaklık aralığı 5-65 C aralığıdır. Besinleri bu sıcaklık aralığında uzun süre tutmak besin kaynaklı hastalık riskini arttırır.

Sıcak yemekleri sıcak tutun; et, tavuk, balık, yumurta ve süt içeren pişmiş besinler 2 saatten fazla oda ısısında kalmamalıdır. Servise yakın ısıtılmalı, sıcak tutulmalı servis sonrasında soğutularak buzdolabına kaldırılmalıdır.

Soğuk yemekleri(mayonezli salatalar veya kremalı pastalar gibi) soğuk tutun.

Yemek hazırlamaya başlamadan önce sonra, farklı besinlere dokunduğunuzda ellerinizi ılık sabunlu suyla en az 20 sn sürecek kadar yıkayın. Çapraz kontaminasyon(bulaş) riskini-besinlere diğer besinlerden veya ortamdan bakteri bulaşabileceğini-unutmayın. Örneğin çiğ et ürünlerine temas etmiş yüzey veya malzemeleri çiğ sebze meyvelere temaz ettirmeyin, ellerinizi yıkayın.

Ellerinizde yara varsa kapatın.

Besin hazırladığınız alanı devamlı temiz tutun.

Mutfağa giren kişilerin karıştırma kaşığıyla yemeğin tadına bakmasını önleyin. Tat kontrolünü hijyenik biçimde-ayrı kaşık, tabak kase vb. yardımıyla- yapın.

Havlu ve kurulama bezlerinizi sık sık yıkayın, mümkünse tek kullanımlık ürünler kullanın.

Tezgah üzerinde veya ısı kaynakları yardımıyla çözdürme işlemi yapmayın bu iş için buzdolabının alt raflarnı veya mikrodalga fırınları kullanın.

Yemekleri az miktarda hazırlayın, bekletmeden tüketmeye çalışın. Bekletmeniz gerekirse mutlaka soğuk ortamda bekletin.

Ev dışında öğün tüketecekseniz, ortamın temiz olmasının yanı sıra kendi temizliğinize özen gösterin, mutlaka ellerinizi uygun şekilde yıkayın.

Bozulma riski daha yüksek olan besinleri(pirinç pilavı, kremalı pastalar, etli salatalar gibi) güvenmediğiniz yerlerden yemeyin. Bu ürünleri tercih etmişseniz sıcak servis edilmesine dikkat edin.

0 yorum:

Yorum Gönder