Besin duyarlılığı besin alerjisinden farklı bir durumdur.
Besin duyarlılığı; belli bir besini aldıktan sonra gelişen çeşitli fiziksel ve
mental etkilere neden olan reaksiyonlardır.
Besin alerjisinen
farkı: Besin alerjilerinde IgE reaksiyonları gerçekleşirken besin
duyarlılığında IgGnin antijen bağlanan kısmı
normal hücrelerin epitoplarına bağlanarak reaksiyona neden olur. Farklı
iki mekanizmanın devrede olması etkilerin gözlemlenme sürelerini de değiştirir.
Besin alerjisi olan bir birey genel anlamda bunun farkındadır, o besini
tükettiğinde kızarıklık, öksürük gibi belirtileri gözlemleyebilir. Hatta bazı
besin alerjileri anafilaktik şok ile ölüme bile sebep olabilirler. Ancak besin
duyarlılığında etki gecikmeli olarak görülür. Etkinin ortaya çıkma süresi
uzadığından bu süreçte farklı besinler de tüketilmekte, duyarlılığa neden olan
besini anlayabilmek zorlaşmaktadır.
Mekanizması ve Nedenleri:
Stres, bağırsak flora dengesizliği, enfeksiyon veya bazı medikal ilaçlara bağlı
bağırsak mukozasında meydana gelen hasar gibi nedenler ve tek yönlü beslenmenin
birikimsel etkisi ile bazı besinlere karşı duyarlılık gelişebilir. Siz bu
besinleri tükettiğinizde tam olarak sindirilemeyen ve vücut tarafından tehdit
gibi algılanan parçalar kalır. Vücudumuzun savunma sistemi bu maddelerle
savaşmak üzere antikor denilen G tipi globulinleri üretir.
- · Abdominal ağrı (karın ağrısı), konstipasyon gibi sindirim sitemi belirtileri
- · Sıvı retansiyonu (ödem)
- · Halsizlik, yorgunluk, uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete
- · Solunum yolu hastalıkları (astım, bronşit gibi)
- · Atopik dermatit, deri döküntüleri
- · Migren, uykusuzluk
- · Vücut ağırlığı denetiminin zorlaşması (kolay kilo artışı ve çabalamaya rağmen zor kilo kaybetmek)
Sonra: Test
sonucuna göre duyarlılık saptanan besinler duyarlılık derecelerine göre
belirlenen sürelerce beslenmeden çıkarılır(eliminasyon diyeti). Eliminasyon
diyetinin bir beslenme uzmanı tarafından hazırlanması önemli bir gerekliliktir.
Temel besin öğelerine duyarlılığı saptanan bireylerin beslenme yetersizliği
yaşamaması için muadil besinleri içeren bir program hazırlanmalıdır.
Etkisi: Yapılan
çalışmalarda uygulanan eliminasyon diyetlerinin IgG kaynaklı bağırsak
problemleri, sindirim sorunları, migren, cilt hastalıkları, kilo kaybı, astım
gibi solunum hastalıklarında semptom azaltıcı etkisi olduğu gösterilmiştir. Duyarlılık
testinin yapılma amacı dirençli kilo problemi ise eliminasyon diyetinde enerji
ayarlaması yapılmalıdır.
Daha sonra ne olacak?
“Bu besinleri bir daha asla yemeyecek miyim” dediğinizi duyar gibiyim. Duyarlılık
derecesine göre belirlenen süre eliminasyon diyeti ile tamamlandıktan sonra
yine beslenme uzmanı tarafından hazırlanan rotasyon diyeti ile besinler
beslenmeye aşamalı olarak eklenmelidir. Duyarlılık derecesi çok yüksek olan
besinlerde eklenme süresi uzayabilir.
Çeşitli sağlık
problemlerinize masum görünen besinlerin neden olduğundan şüphe duyuyorsanız
benimle iletişime geçebilir, duyarlılık testi yaptırabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
0 yorum:
Yorum Gönder