22 Ekim 2014 Çarşamba

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı

Gebelik süresince annenin ve bebeğinin sağlığını korumak, gebenin fizyolojik gereksinimlerini karşılamak, anne vücudundaki depoları dengede tutmak, bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak ve emzirmeye hazırlık için salgılanacak sütün enerji ve besin öğelerini karşılamak amacıyla yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.

Peki bu süreç “çift canlı” annenin iki kişilik yemek yemesi anlamına mı gelir? Aslında değil, gebelik süresince annenin beslenmesine bünyeden bünyeye ve gebelik dönemine göre değişmekle beraber ortalama 300 kkal enerji eklemesine ihtiyaç duyulur. Bu enerjinin de gebelik süreci için anahtar rol oynayan protein, demir ve kalsiyum gibi besin öğelerinden zengin besinlerden sağlanması önemlidir.

İşte yaklaşık 300 kkal içeren birkaç örnek:

1 yumurta, 1 su bardağı yarım yağlı süt ve 1 orta boy muz
2 ince dilim tam tahıllı ekmek, 60 gram az tuzlu beyaz peynir ve yeşilliklerle hazırlanmış sandviç
6 yemek kaşığı kurubaklagil yemeği, 2 yemek kaşığı yoğurt(kaymaksız) ve 2 ince dilim tam tahıllı ekmek

Sağlıklı Gebelik Dönemi için Genel Beslenme Önerileri

•Vücutta sıvı birikmesinin kontrol altına almak için tuz tüketimini azaltmalısınız. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanın. İyotlu tuzu yemek pişmeye yakın ya da piştikten sonra ekleyin.

•Gebelikte sıvı tüketimini karşılamak için sıvı tüketimi arttırın. Her gün en az 10 bardak su için.

•Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, süt ve ayran tercih edin.

•Taze sebze ve meyveyi her öğünde tüketmeye çalışın.

•Kabızlığı önlemek için sıvı tüketiminin yanında ve posa içeriği yüksek kurubaklagil, sebze ve meyve tüketimini arttırın.

•Gebelikte kansızlığı önlemek için demirden zengin besinler; yumurta, kırmızı et, pekmez, kurubaklagil tüketin. Bu besinlerin yanında taze sebze veya meyvelerle tüketilmelidir.

•Hazır çorbalar, et suyu tabletleri, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş ürünleri yemeyin.

•Gebelik süresince ağırlık kazanımı fazla ise(ayda 1-1,5 kilodan yüksek) Tam yağlı süt ürünleri yerine az yağlı olanlar tercih edilmeli, Şekerleme, kek, pasta, tatlılar ve hamur işlerinin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Tartıda hızla artan rakamları engellemek adına bilinçsiz diyet yapılmamalıdır. Besin öğeleri ve enerji ihtiyacının yeterli alınması için diyetisyen kontrolünde beslenmek önemlidir.

•Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) saptandıysa beslenmenizin düzenlenmesi gerekmektedir, beslenme uzmanlarından yardım almalısınız.

0 yorum:

Yorum Gönder