4 Ekim 2014 Cumartesi

Besin Duyarlılığı


Besin duyarlılığı besin alerjisinden farklı bir durumdur. Besin duyarlılığı; belli bir besini aldıktan sonra gelişen çeşitli fiziksel ve mental etkilere neden olan reaksiyonlardır.

Besin alerjisinen farkı: Besin alerjilerinde IgE reaksiyonları gerçekleşirken besin duyarlılığında IgGnin antijen bağlanan kısmı  normal hücrelerin epitoplarına bağlanarak reaksiyona neden olur. Farklı iki mekanizmanın devrede olması etkilerin gözlemlenme sürelerini de değiştirir. Besin alerjisi olan bir birey genel anlamda bunun farkındadır, o besini tükettiğinde kızarıklık, öksürük gibi belirtileri gözlemleyebilir. Hatta bazı besin alerjileri anafilaktik şok ile ölüme bile sebep olabilirler. Ancak besin duyarlılığında etki gecikmeli olarak görülür. Etkinin ortaya çıkma süresi uzadığından bu süreçte farklı besinler de tüketilmekte, duyarlılığa neden olan besini anlayabilmek zorlaşmaktadır.

Mekanizması ve Nedenleri: Stres, bağırsak flora dengesizliği, enfeksiyon veya bazı medikal ilaçlara bağlı bağırsak mukozasında meydana gelen hasar gibi nedenler ve tek yönlü beslenmenin birikimsel etkisi ile bazı besinlere karşı duyarlılık gelişebilir. Siz bu besinleri tükettiğinizde tam olarak sindirilemeyen ve vücut tarafından tehdit gibi algılanan parçalar kalır. Vücudumuzun savunma sistemi bu maddelerle savaşmak üzere antikor denilen G tipi globulinleri üretir.

IgG Reaksiyonunun Olası Etkileri
  • ·         Abdominal ağrı (karın ağrısı), konstipasyon gibi sindirim sitemi belirtileri
  • ·         Sıvı retansiyonu (ödem)
  • ·         Halsizlik, yorgunluk, uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete
  • ·         Solunum yolu hastalıkları (astım, bronşit gibi)
  • ·         Atopik dermatit, deri döküntüleri
  • ·         Migren, uykusuzluk
  • ·         Vücut ağırlığı denetiminin zorlaşması (kolay kilo artışı ve çabalamaya rağmen zor kilo kaybetmek)
Nasıl saptanır:  IgG ölçümü için geliştirilmiş özel testler ile bireylerden kan alınarak spesifik IgG tespiti ile hangi besinlere karşı duyarlılık reaksiyonları oluştuğu tespit edilebilir.

Sonra: Test sonucuna göre duyarlılık saptanan besinler duyarlılık derecelerine göre belirlenen sürelerce beslenmeden çıkarılır(eliminasyon diyeti). Eliminasyon diyetinin bir beslenme uzmanı tarafından hazırlanması önemli bir gerekliliktir. Temel besin öğelerine duyarlılığı saptanan bireylerin beslenme yetersizliği yaşamaması için muadil besinleri içeren bir program hazırlanmalıdır.

Etkisi: Yapılan çalışmalarda uygulanan eliminasyon diyetlerinin IgG kaynaklı bağırsak problemleri, sindirim sorunları, migren, cilt hastalıkları, kilo kaybı, astım gibi solunum hastalıklarında semptom azaltıcı etkisi olduğu gösterilmiştir. Duyarlılık testinin yapılma amacı dirençli kilo problemi ise eliminasyon diyetinde enerji ayarlaması yapılmalıdır.

Daha sonra ne olacak? “Bu besinleri bir daha asla yemeyecek miyim” dediğinizi duyar gibiyim. Duyarlılık derecesine göre belirlenen süre eliminasyon diyeti ile tamamlandıktan sonra yine beslenme uzmanı tarafından hazırlanan rotasyon diyeti ile besinler beslenmeye aşamalı olarak eklenmelidir. Duyarlılık derecesi çok yüksek olan besinlerde eklenme süresi uzayabilir.

Çeşitli sağlık problemlerinize masum görünen besinlerin neden olduğundan şüphe duyuyorsanız benimle iletişime geçebilir, duyarlılık testi yaptırabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim. 

0 yorum:

Yorum Gönder