Okul Çağı
Dönemi 6-12 yaş grubunu kapsar. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerini
en iyi şekilde tamamlamalarına ve ileri yaşlarda sağlıklı beslenme
alışkanlıkları kazanmalarına destek olmak gerekir.
Bu dönem
beslenme alışkanlıkları için çok önemlidir çünkü; yaşam boyu sürebilecek
davranışların büyük ölçüde kazanıldığı, kendi başlarına karar verici olarak
topluma ilk adım attıkları ve yeterlilik ve başarı duygularının geliştiği bir
dönemdir.
Yapılan
çalışmalarda yiyecek alımı üzerinde çok fazla kontrol edici olan ailelerin
çocukları daha çok yağlı yiyecekleri tükettiği ve yüksek miktarlarda
atıştırmalıklar aldığı saptanmıştır. Bu çalışmalar kız çocuklarını kapsamakla
birlikte; erkek çocuklar için bu ilişki için bir kanıt yoktur.
Araştırmalar
göstermiştir ki; çocukların yeme alışkanlıklarını gözlemlerken öğün zamanı ve
atıştırma davranışlarını ayırt etmek gerekir. Bu çocukların öğün zamanlarında
aileler bulunurken, çoğu atıştırma zamanlarında aileler yanlarında yoktur.
Okul çağı
dönemindeki; Erkeklerin tercih ettikleri besinler; et, balık ve kümes
hayvanları iken; kız çocuklarının tercih ettikleri ise meyve ve sebze olmuştur.
Okul dönemi
çocukları; Okulda ve evde özendirilen, arkadaşlarından gördükleri, özellikle
televizyon olmak üzere medyadan etkilendikleri besinlere yönelirler.
Bu yarıyıl tatilinde
çocuklarınızın sağlıklı beslenmeleri, hareketli olmaları için adımlar atın.
Fast food besinler ile ödüllendirmeden sağlıklı besinlere yönlenmeleri için
örnek olmaya çalışın. İşte birkaç öneri:
Çocuklar günde meyve,
sebze, protein ve tam tahıllardan zengin 3 ana öğün ve az tuzlu ve az yağlı
seçeneklerin yer aldığı 2 ara öğünle beslenmelidir.
Ara öğün zamanı ana
öğünden en az 2 saat önce olmalı, miktarı iyi ayarlanmalıdır. Ana öğünlerden
önce iştahı kapatacak kadar fazla miktarda ara öğün yapılmamalıdır.
Çocukların her ana
öğünde tüm besin gruplarını tüketmeleri sağlanmalıdır.
Çocukların sağlıklı
beslenme davranışları geliştirebilmesi için aile bireyleri iyi rol modeller
olmalıdır.
Evde öğünler düzenli
tüketilmeli ve besin hazırlama, alışveriş gibi aşamalara çocukların da katılımı
sağlanmalıdır
En önemli öğün olan
kahvaltı çok geç saatlere bırakılmamalı, sağlıklı besinlerden oluşmalıdır.
En önemli öğün olan
kahvaltı çok geç saatlere bırakılmamalı, sağlıklı besinlerden oluşmalıdır.
Hamurlu, şerbetli
tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketmesini teşvik edin.
Düzenli fiziksel
aktivite yapmaları sağlanmalıdır
Çocukların tv-bilgisayar
başında geçirdikleri süre sınırlandırılmalı ve bu esnada besin tüketimleri
takip edilmelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder