20 Ocak 2015 Salı

Yarıyıl Tatilinde Beslenme


Okul Çağı Dönemi 6-12 yaş grubunu kapsar. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamalarına ve ileri yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına destek olmak gerekir.

Bu dönem beslenme alışkanlıkları için çok önemlidir çünkü; yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı, kendi başlarına karar verici olarak topluma ilk adım attıkları ve yeterlilik ve başarı duygularının geliştiği bir dönemdir.

Yapılan çalışmalarda yiyecek alımı üzerinde çok fazla kontrol edici olan ailelerin çocukları daha çok yağlı yiyecekleri tükettiği ve yüksek miktarlarda atıştırmalıklar aldığı saptanmıştır. Bu çalışmalar kız çocuklarını kapsamakla birlikte; erkek çocuklar için bu ilişki için bir kanıt yoktur.   

Araştırmalar göstermiştir ki; çocukların yeme alışkanlıklarını gözlemlerken öğün zamanı ve atıştırma davranışlarını ayırt etmek gerekir. Bu çocukların öğün zamanlarında aileler bulunurken, çoğu atıştırma zamanlarında aileler yanlarında yoktur.

Okul çağı dönemindeki; Erkeklerin tercih ettikleri besinler; et, balık ve kümes hayvanları iken; kız çocuklarının tercih ettikleri ise meyve ve sebze olmuştur.

Okul dönemi çocukları; Okulda ve evde özendirilen, arkadaşlarından gördükleri, özellikle televizyon olmak üzere medyadan etkilendikleri besinlere yönelirler.

Bu yarıyıl tatilinde çocuklarınızın sağlıklı beslenmeleri, hareketli olmaları için adımlar atın. Fast food besinler ile ödüllendirmeden sağlıklı besinlere yönlenmeleri için örnek olmaya çalışın. İşte birkaç öneri:

Çocuklar günde meyve, sebze, protein ve tam tahıllardan zengin 3 ana öğün ve az tuzlu ve az yağlı seçeneklerin yer aldığı 2 ara öğünle beslenmelidir.

Ara öğün zamanı ana öğünden en az 2 saat önce olmalı, miktarı iyi ayarlanmalıdır. Ana öğünlerden önce iştahı kapatacak kadar fazla miktarda ara öğün yapılmamalıdır.

Çocukların her ana öğünde tüm besin gruplarını tüketmeleri sağlanmalıdır.

Çocukların sağlıklı beslenme davranışları geliştirebilmesi için aile bireyleri iyi rol modeller olmalıdır.

Evde öğünler düzenli tüketilmeli ve besin hazırlama, alışveriş gibi aşamalara çocukların da katılımı sağlanmalıdır

En önemli öğün olan kahvaltı çok geç saatlere bırakılmamalı, sağlıklı besinlerden oluşmalıdır.

En önemli öğün olan kahvaltı çok geç saatlere bırakılmamalı, sağlıklı besinlerden oluşmalıdır.

Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketmesini teşvik edin.

Düzenli fiziksel aktivite yapmaları sağlanmalıdır

Çocukların tv-bilgisayar başında geçirdikleri süre sınırlandırılmalı ve bu esnada besin tüketimleri takip edilmelidir.




0 yorum:

Yorum Gönder