26 Temmuz 2011 Salı

Sağlıklı Ramazanlar

Ramazanı sağlıklı ve formda geçirmek için önemli ipuçları:

Su:İftardan sahura kadar geçen sürede tükettiğiniz su miktarının 2 litrenin altında kalmamasına özen gösterin.

Sahur önemli: Mutlaka sahur yapmalıyız; aksi halde metabolizma hızmız düşer, kan şekerinde gerçekleşen azalma ile iftarda aşırı besin tüketimi gerçekleşir.

Sahurda besin seçimine dikkat:
Yağlı börekler veya yemekler yerine hafif kahvaltıları tercih edebilirsiniz. Daha uzun süre tokluğun sağlanması ve ihtiyacımız olan posayı karşılayabilmek amacıyla kepek ekmek tüketmenizde fayda var.Susama hissinin oluşmasını azaltmak amacıyla turşu, salamura, tütsülenmiş, kızartılmış, ağır yağlı yemekler ve bol miktarda tuz içeren sosis, salam, sucuk, pastırma gibi besinler tüketilmemesi gerekir.

Hafif Başlangıç: Hurma ile orucu açtıktan sonra 1 kase kadar çorba ve yanına 1-2 dilim ekmek yiyebiliriz, bu besinleri tükettikten sonra 10-15 dakika kadar yemek yemeye ara vermek kan şekerinizi daha dengeli yükseltirken, çok miktarda yemenizi de engeller.

İftar vakti:10-15 dakika kadar sonra 1 porsiyon sebze yemeği, miktarı çok fazla olmamak kaydıyla pilav veya makarna, et yemekleri, ve yoğurt-salata tüketebilirsiniz.

Ara Öğün:İftardan 1,5-2 saat kadar sonra meyve veya yoğurttan oluşan hafif bir öğün beslenmenizi zenginleştirecektir. Özellikle iftarda ana yemek arkasından tüketilen tatlılara alternatif olarak meyve yiyebilirsiniz. Tatlı tüketmek istediğinizde şerbetli tatlılar veya hamur tatlıları yerine haftada 1 veya 2 kere meyveli veya sütlü tatlıları tercih etmek veya küçük bir kase dondurma yemek daha sağlıklı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim

0 yorum:

Yorum Gönder