3 Aralık 2015 Perşembe

Diyet Kabak Kızartma

Akşam yemeği için düşük kalorili fırında kabak kızartmasına ne dersiniz?


Malzemeler:
3 adet  kabak 
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım çay kaşığı kara biber
Yarım çay kaşığı pul biber
Az tuz
Üzeri için dereotu ve 4 yemek kaşığı yarım yağlı yoğurt.

Hazırlanışı:
Kabakları alacalı soyun, 1 santim kalınlığında kesin, yıkayın. Suyunu iyice süzdükten sonra baharatlarını ve yağını ekleyin. 200 derece fırında yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis ederken üzerin dereotu ve yoğurt ekleyin.

Besin Bilgisi:
Bu malzemelerden iki porsiyon kabak kızartma elde edebilirsiniz, yanına 2 yemek kaşığı yoğurt ile servis edildiğinde porsiyon enerjisi yaklaşık 130 kkal olacaktır.
Afiyet Olsun:)

19 Temmuz 2015 Pazar

Bayram Dengesi

Bayram ziyaretlerinde kimse kırılmasın diye yapılan kaçamaklar sizin kalbinizi kırmasın. İşte bu hafta dikkat etmeniz gerekenler:

Öncelikle düzenli beslenme alışkanlığına dönmelisiniz, tıbbi gereklilikler ile farklı öğün sayısı uygulayanlar hariç düzenli 3 ana öğün ve 3 ara öğünden bahsediyorum.

Evden çıkarken ara öğünlerinizi çantaya atmayı hatırlayın.

Ara öğünlerde miktarına dikkat ederek meyve ve süt ürünleri tüketmelisiniz; bayramda fazla kaçan hamur işi besinleri düşündüğümüzde paketli ürünler, rafine karbonhidrat içeren besinlerden bir süre uzak durmalısınız.

Ana öğünlerde sebze, salata, yoğurt ve tam tahıllar ön planda olmalı, et grubunu önerilenden fazla tüketmemelisiniz. 

Özellikle her öğünde az yağlı/yağsız salata tüketmek faydalı olacaktır. Salataya tuz ilave etmemelisiniz. 

Sağlayabiliyorsanız az yağlı bir çorba, yoğurt ve ekmek grubu hafif ve iyi bir dengeleme öğünü olacaktır.

Günlük su tüketimini bir miktar arttırmak ödem dolayısıyla ağırlık kaybına yardımcı olacaktır, günlük 2,5-3 litre su tüketmeli, asitli içecekler, soda, maden suyu tercih etmemelisiniz.

Ödem atıcı özelliğinden faydalanmak adına günde 2 fincan yeşil çay içmelisiniz.


Son olarak altın vuruş: hareket. Bu hafta 5 gün 30-45 dakikalık orta tempolu yürüyüşler bayram haftasını telafi etmekte en iyi yardımcınız olacaktır:)

19 Haziran 2015 Cuma

Ramazan Beslenmesi


Ramazanda sağlığımızı ve kilomuzu korumak için nasıl beslenmeliyiz?


Öncelikle günlerin süresini ve sıcaklığını göz önüne aldığımızda sıvı tüketimimize özen göstermemiz gerektiği açık, İftardan sahura kadar geçen sürede tükettiğiniz su miktarının 2 litrenin altında kalmamasına özen gösterin. 

Sahur kahvaltısını mutlaka yapmalıyız, oruç süresinin uzun olmasıyla bağlantılı olarak sahura kalkılmadan oruç tutmamız halinde metabolizma hızı düşer, kan şekerinde gerçekleşen azalma ile iftarda aşırı besin tüketimi gerçekleşir. Bu durum vücut ağırlığında artışa neden olacaktır.

Sahurda yağlı börekler veya yemekler yerine hafif kahvaltıları tercih edebilirsiniz. Daha uzun süre tokluğun sağlanması ve ihtiyacımız olan posayı karşılayabilmek amacıyla tam buğday ekmeğini sahurda pideyi iftarda tüketmenizde fayda var.

Sahur kahvaltısında kızartma tarzı yiyeceklerin hem alınan enerjisi arttıracağını hem de gün içerisinde daha fazla susamaya sebep olacağını unutmayın. Susama hissinin oluşmasını azaltmak amacıyla turşu, salamura, tütsülenmiş, kızartılmış, ağır yağlı yemekler ve bol miktarda tuz içeren sosis, salam, sucuk, pastırma gibi besinler tüketilmemesi gerekir. 

Sahur kahvaltılarında sağlıklı bir öğün olarak peynirli tost, yanına kuru meyveler veya taze meyve, yoğurt veya salatadan oluşan bir öğün tüketebilirsiniz. Bol miktarda sıvı almayı ihmal etmeyin.

İftar vakti geldiğinde yemeklerimizi yavaş yemeli ve iyi çiğnemeliyiz. Hurma ile orucu açtıktan sonra 1 kase kadar çorba ve yanına 1-2 dilim ekmek yiyebiliriz, bu besinleri tükettikten sonra 1 porsiyon sebze yemeği, miktarı çok fazla olmamak kaydıyla pilav veya makarna, et yemekleri, ve yoğurt-salata tüketebilirsiniz. 

Öğünde yediğiniz ana yemeğin pişirilme şekli de önemlidir. Kızartma yerine haşlama veya ızgara yöntemini tercih ederseniz midenizi koruyabilirsiniz. Özellikle gastrit veya reflü sıkıntısı yaşayan bireyler pişirme yöntemine çok özen göstermelidir. 

İftardan 1,5-2 saat kadar sonra meyve veya yoğurttan oluşan hafif bir öğün beslenmenizi zenginleştirecektir. Özellikle iftarda ana yemek arkasından tüketilen tatlılara alternatif olarak meyve yiyebilirsiniz. Tatlı tüketmek istediğinizde şerbetli tatlılar veya hamur tatlıları yerine haftada 1 veya 2 kere meyveli veya sütlü tatlıları tercih etmek veya küçük bir kase dondurma yemek daha sağlıklı olacaktır. 1 küçük kare güllaç 1 porsiyon sütlü tatlıdır.

Özetle; ramazan boyunca sahurda tok tutan proteinli-tam tahıllı bir öğün iftarda da az kaçamaklı dengeli bir sistem ile beslenerek sağlığınızı koruyabilir bonus olarak kilo kaybedebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

15 Haziran 2015 Pazartesi

İyi Yaşam Hedefleri

Global welness day hedeflerini paylaşalım, yapabildiğimiz kadarını uygulayalım. Bu liste tabi ki arttırılabilir kişisel hedefler eklenebilir, hatta bence siz de kendiniz için bu listeden ilham alarak bir liste oluşturun, bakalım ne kadar uygulayabiliyorsunuz? Sağlıkla kalın



1.Her gün bir saat yürü
2. Daha fazla su iç:
3. Plastik şişe kullanma
4.Organik, doğal besinleri tüket.
5.Bir iyilik yap
6. Ailenle yemek ye
7. Gece 10da uyu

Bonus:
1. Ara öğün yap
2. Yeşil çay iç


20 Mayıs 2015 Çarşamba

Ödem Dosyası

Zaman zaman karşılaşılan ödem problemi en yalın ifadeyle vücutta sıvı birikmesidir. Ödem giderici beslenme önerilerine geçmeden önce bu problemin çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabileceğini hatırlamalı ve uzman kontrolünden geçmelisiniz. 

Ödem problemlerini sık sık yaşıyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı besinler var:

Tuz: Ödemin bir numaralı sebebi tuzdur. Yemekleri pişirirken az tuz eklemeli, sofrada tuzluk bulundurmayarak aldığınızı tuz miktarını azaltın.

Restoran yemekleri: Özellikle fast food tabir ettiğimiz hamburger, pizza, döner gibi besinler normal yemeklerimizden çok fazla tuz içerirler, mümkün olduğu kadar tüketim sıklığını azaltın.

Turşular, salamuralar: Hepimizin yaprak sarmasını çok seviyoruz, turşular Türk mutfağının vazgeçilmez parçaları ama maalesef ödem yaptığınız dönemlerde tükettiğiniz miktara dikkat etmeniz şart.

Krakerler: Ara öğünlerde çay yanına veya kahvaltıda peynirle yenilen tuzlu krakerler de günlük tuz miktarını yükseltiyor.

Rafine şeker: Özellikle sofra şekeri, şeker eklenmiş besinler de metabolizması nedeniyle su tutulmasına neden olurlar. Bu nedenle hazır meyve suları, şekerli bisküviler ve şerbetli tatlılara dikkat.

Kuruyemişler: Akşam ara öğünlerinin sevilen öğeleri fındıklar, fıstıklar tuzlu olurlarsa ödeme neden olurlar, kavrulmamış olarak tüketebilirsiniz.

Soda: Satılan sodaların hemen hemen tamamında yüksek oranda sodyum bulunur, düzenli soda içmek vücutta ödeme neden olacaktır.

Hazır soslar: Ketçap, nar ekşisi, hazır makarna sosları, hazır salata sosları, köfte harcı gibi ürünler de yüksek tuz içerirler. Mümkünse evde kendiniz hazırlayın.

Peki ne yapalım?

Bol su için: Su içmek vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olurken dolaşımı da hızlandırarak su tutulumunu önler. Bu nedenle bol su içmeli ve bu su tüketimini güne yaymalısınız.Diyet listelerinin en önemli parçalarından su karın bölgesinin incelmesine direkt etki ediyor. Yetersiz su tüketmek hem ödeme hem de kabızlığa neden olacaktır. Yeterli su tüketimi (yaklaşık 2-2,5 litre kadar) ile vücuttaki toksik maddeleri atmakla kalmaz, tokluk hissini de arttırırsınız. Yakınınızda su bulundurun, bol bol için.

Sodyum alımını azaltın: Tuzlu besinlerin su tuttuğunu hepimiz biliyoruz, yüksek tuz içeren besinleri hatırlayalım: Turşu, salamura ürünler, işlenmiş et ürünleri, yağlı tohumlar, paketli ürünler vb. Yemeklere tuz yerine başka baharatlar ekleyebilir, salatanızı sirke veya limon suyuyla renklendirebilirsiniz.

Basit şeker tüketmeyin. Rafine ürünler vücutta su tutulmasına neden olur, ödem probleminiz varsa yüksek şekerli besinleri tüketmeyin, içeceklerinize şeker eklemeyin.

Çay-kahve tüketimini sınırlandırın: Böylelikle kafein alımını azaltmış olursunuz, çay kahve tüketimin susuzluk hissini azaltarak su tüketimimizi düşürmesini önemseyin.

Potasyum içeren besinleri arttırın. Potasyum, bedeninizin sıvı dengesini düzeltmeye yardımcı olacaktır. Muz, yeşil yapraklı sebzeler, elma, armut, kayısı iyi birer potasyum kaynağıdır. 

Ara öğünde ananas tüketin: Ananasta bulunan bromelin enzimi ödem atılmasına yardımcı olur, sindirimi kolaylaştırır, gazı azaltır. Ananasın kan şekerini hızlı yükselttiğini göz önünde bulundurmalı çok yüksek miktarda tüketmemelisiniz. Ara öğünde 1 ince halka dilim uygun olacaktır.

Dinlenin: Az uyumak da ödeme neden olabilir, bu nedenle uyku düzeninize, 7-8 saat uyumaya özen gösterin.

Egzersiz yapın: Her derde deva egzersiz burada da karşımıza çıkıyor, orta tempolu 30-45 dakikalık yürüyüş hem dolaşımı hızlandırarak ödemi engeller hem de endorfin salgılatıp mutlu eder.

Ödem atmak için sağlıklı çay ve besinlerden yardım alın. Bu amaçla kullanabileceğimiz çaylar; yeşil çay, ısırgan çayı veya rezene olabilir. 

Yeşil Çay: Yeşil çayın metabolizma hızlandırma etkisinin yanında ödem atma etkisi de kuvvetlidir, kaçamak yaptıktan sonraki gün bol su ve 2 fincan yeşil çay vicdanınızı rahatlatır.

Nane Çayı: Nane de iyi ödem söktürücülerden, nane çayı hem metabolizmayı hem sindirimi hızlandırır. Bu etkileri ile şişkinliği azaltır.

Ananas-Kivi suyu: Ananasta bulunan bromelin enzimi vücuttan ödemi atmaya yardımcı olur. 1 dilim ananas ve 1 kiviyi 100 ml su ile blenderdan geçirip ara öğün yerine içebilirsiniz. 2 porsiyon meyve yerine geçtiğini unutmayın.

Yağsız süt: Yağsız süt hem kalsiyum içeriği hem protein içeriği ile metabolizmayı hızlandırır, yeterli kalsiyum tüketiminin yağ kaybına olumlu etkileri de varken bir ara öğününüze 1 bardak yağsız süt ekleyebilirsiniz.

Ödem çayı: 

1 lt kaynamış suya,
1 tatlı kaşığı yeşil çay,
1 tutam nane,
1 çay kaşığı kekik,
2 dilim limon,
1 halka zencefil ekleyin
5-7 dk bekletin.
Süzün.
Yarısını bir ara öğünde, diğer yarısını da diğer öğünde için, günde 2,5 litre su içmeyi de ihmal etmeyin. Arka arkaya 3 gün yapılabilir ve tekrar yapılmak için en az 15 gün ara vermek gerekir, sağlıklı bireyler için uygundur, ilaç kullananlar, hamileler ve emziren anneler için uygun değildir.

Öğünlerinize ödem atan salata ekleyin: Salatalık, domates, marul, maydanoz, limon, taze nane, maydanoz ve elma sirkeli bir salata da iyi bir besin olacaktır.

Tüm bunlara rağmen ödemden kurtulamadıysanız besin duyarlılığı ile ilgili bir test yaptırmak ve ilgili besinleri diyette sınırlamak da faydalı olabilir.

Sağlıklı günler

10 Mayıs 2015 Pazar

Yeşil Çay

Yeşil çayın sağlığa faydaları

Diyet programlarının önemli bileşenlerinden yeşil çay, sağlığı geliştirici bir çok etkiye sahip:

Kilo vermeye yardımcıdır: Antioksidanlarca zengin olan yeşil çay özellikle içerdiği epigallokateşingallat ile hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Bu etki yağ oksidasyonunu azaltarak metabolizma hızını arttırır. Daha hızlı çalışan bir metabolizma da kilo kaybetmeyi sağlar.

Kolesterolü düşürür: Kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL damar tıkanıklığına neden olmaktadır. Yeşil çay kateşinlerinin bağırsakta kolesterol emilimini azaltarak kan kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Kan kolesterolünü düşürmek için tek başına yeşil çay içmenin yeterli olmadığını hayvansal yağ tüketimine de dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur: Yeşil çay antioksidan mekanizmalarla insülin salınımını azaltır. İnsülin direncini kontrol altına almada yardımcı olur.

Alerjik reaksiyonları azaltır. Biyolojik aktif epigallokateşingallat histamin ve IgE salınımını azaltmaya yardımcı olur. Bu ikilinin azalması da alerjik cevabın hafiflemesi anlamına gelmektedir.

Astım semptomlarını azaltır. Yeşil çay içerdiği teofilin ile düz kasları gevşetir, daha rahat soluk alıp vermenizi sağlar.

Diüretiktir. Teofilinin etkisiyle diüretik etki gösterir, su tutulumunu engeller, ödem problemi olan kişilerde kilo kaybetmeye yardımcı olur.

Kemik sağlığını geliştirir. Yüksek oranda florid içeren yeşil çay kemik kırılganlığını azaltır, güçlü kemikler için yardımcı olur.

Stresi azaltır. Siyah çaydan tanıdığımız tenin maddesi yeşil çayda da bulunur. Bu bileşen stresi azaltmada, kaygı durumunun düzeltilmesinde olumlu etkilere sahiptir.

İmmün sisteme destek olur: Bahsettiğimiz gibi polifenoller ve antioksidan bileşenlerle vücudun serbest radikallere karşı savunmasına yardım eder. Soğuk algınlığı yaşıyorsanız C vitamini eklenmiş yeşil çay iyileşme sürecini kolaylaştırır.

Peki ya kozmetik etkiler:

Yaşlanmayı geciktirir. Antioksidan bileşenleri sayesinde hasar görmüş hücrelerin iyileştirilmesine yardım eder, kırışıklıkları ve cilt lekelerini azaltır.

Cilt kanserinden korur. Yeşil çay polifenolleri cilt kanseri ile de ilişkili kabul edilen bazı proteinlerin sentezlenmesini azaltır, böylelikle kanser görülme sıklığını düşürür.

Doğal güneş koruyucudur: Antioksidan bileşenleriyle cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaya yardım eder.

Tırnak kırılganlığını azaltır: Yeşil çay tırnaklara haftada bir pamuk ile sürüldüğünde daha parlak ve güçlü tırnaklar oluşturur.

Diş sağlığı: İçerdiği kateşin ile virüsleri yok eden yeşil çay diş çürümesi ve bazı diş eti hastalıklarını azaltmaya yardımcı olur.

Parlak bir cilt: İltihap azaltıcı etkisi ile akne ve sivilce oluşumunu azaltır, yanı sıra parlak ve canlı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.

Saç dökülmesini azaltır. Saç dökülmesine neden olduğu bilinen dihidrotestesteronun artmasını engelleyerek saç dökülmesini azaltır.

Saç uzamasını uyarır: Saçlarınızın yavaş uzamasından şikayetçi iseniz yeşil çayı ihmal etmeyin. İçerdiği polifenollerle yeşil çay saç uzamasını uyarır, saçın daha yumuşak olmasına neden olur.

Hadi o zaman bir fincan taze demlenmiş yeşil çay içmeye...





4 Nisan 2015 Cumartesi

Ev Yapımı Granola Bar

Diyet yapanlara muhteşem bir ara öğün alternatifi




Malzemeler:
1 su bardağı yulaf
1 avuç dolusu ay çekirdeği içi
10 adet badem
4 adet ceviz içi
10 adet fındık
1 yemek kaşığı kuru üzüm
1 adet muz
1 adet elma
4 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı bal

Yapılışı:
Fırını 160 dereceye ısıtın.
Kuruyemişleri mutfak robotunda çekin.
Kuruyemişler, yulaf, kuru üzümleri bir kapta karıştırın.
Muzu küçük küçük doğrayın elmayı ince rendeleyip başka bir kapta karıştırın, üzerine pekmez ve bal ekleyin.
Kuru malzemeleri sıvı malzemelerle birleştirin, iyice karıştırın.
Hazırladığınız karışımı yağlı kağıda yayın.
20 dakika pişirin, fırından çıkarıp 12 parça olacak şekilde dilimleyin.
5 dakika daha pişirin.
Soğuduktan sonra tüketebilirsiniz.

Diyet yapanlara not: 1 adeti 1 porsiyon meyve ve 2 ceviz yerine ara öğünde kullanılabilir.

Sağlıklı günler


26 Şubat 2015 Perşembe

Diyet Yapamıyorum


Diyet yapamıyorum diyorsanız bazı değişiklikler işinize yarayabilir. Aşağıdaki önerilerden yapabildiğiniz kadarını yapmaya çalışın bir ayda bile farkı hissedeceksiniz.

İhtiyacınızı öğrenin: Diyetisyen yardımı alarak günlük enerji, besin grupları ve besin öğeleri ihtiyacınızı ve vücut bileşimini yani vücudunuzda ne kadar su, kas, yağ olduğunu hangi bölgelerde dağıldığını ve ne kadar kilo kaybetmeniz gerektiğini öğrenin. Yanlış hedefler belirleyip, bedeninizi yormayın.

Daha fazla su için: Havaların soğumasıyla içilen su miktarı azaldı, günlük su tüketiminin artması hem ödem oluşumunu engeller, hem metabolizmayı hızlandırır hem de tokluk sağlar. En az 2,5 litre su içmeye çalışın

Küçük tabaklar alın: Yemeklerinizi daha küçük tabaklarda yemek porsiyon kontrolünüzü kolaylaştırır. Küçük tabak kullananların yaklaşık %30 daha az besin tükettikleri belirtilmiştir.

Kahvaltı yapın: Uyandıktan sonra 30 dakika en fazla 1 saat içinde kahvaltı yapın, vaktiniz varsa sofra kurun, aceleniz varsa tam buğday ekmeğine sandviç hazırlayabilirsiniz.

Hareketinizi arttırın. Adım sayar alın veya telefonunuza uygulama indirin, az bir artış bile olsa hareketinizi arttırın.

Çantanıza meyve atın: Yanınızda meyve taşımak hem ara öğün atlamanıza engel olur hem de tatlı krizlerinizi önler.

Kaçamaklarınızı affedin: Kaçamak yapmak çok sık olmadığı takdirde diyetinize olumlu etki bile yapabilir, bir öğün diyetiniz aksadığında hemen havlu atmayın, kaldığınız yerden devam edin. 
Kaçamaklarınızı not alıp diyetisyeninizle paylaşın, nasıl ve ne miktarda tüketebileceğinizi öğrenin.

Aç kalmayın: Diyet yapmak vücudu aç bırakarak savaşmak değildir, yeterli besin öğelerini almazsanız sağlıklı kilo veremezsiniz, 4 saatten uzun süre aç kalmayın.

Yeşil çay için: Yeşil çay veya içinde sinameki içermeyen bitki çayları vücutta ödem oluşmasını engellemeye ve ödem atmaya yardımcı olurlar, hem tartıda azalmalar hem de bel çevresini inceltmek için her gün bir-iki 

Bu değişikliklerle ayda 5 kilo verebilirsiniz, sağlıklı günler

23 Şubat 2015 Pazartesi

Sporcu Beslenmesi

İyi beslenme; antrenman, efor, yetenek, kişisel çaba gibi etmenlerin yerini almasa da üst düzey performans için önemli etmenlerdendir. Müsabaka veya rekreasyonel fiziksel aktivitelerde organizmanın gereksinmeleri artar. Sporcular daha çok enerjiye ihtiyaç duyarlar ve daha fazla sıvı kaybederler. Kaslarına, eklemlerine ve kemiklerine daha fazla yüklenme olur. Tüm bu süreçlerde sağlıklı beslenme kişinin kendini iyi hissetmesine ve formunu yakalayarak sürdürmesine yardımcı olur.


Sporculara yardımcı olacak ufak değişiklikler:

Başarı için sıvı tüketin: fiziksel aktif kişiler terle su kaybederler, bu nedenle de sıvı gereksinmeleri arta. Örneğin; 70 kg ağırlığında bir sporcu 1 saat orta düzey antrenmanda yaklaşık 1-1,5 litre sıvı kaybeder. Bu sıvının yerine konması sağlık için son derece önemlidir.
Sporcular mutlaka dehidratasyon (sıvı kaybı) belirtilerini öğrenmelidir.
Yoğun müsabakalar veya antrenmanlar öncesinde alkollü içecek tüketilmemelidir.

Yeteri kadar karbonhidrat tüketin: Çalışan kasların en önemli enerji kaynağı karbonhidratlardır. Sağlıklı beslenmede enerjinin %55-60’ı karbonhidratlardan karşılanırken bu oran sporcularda %60-65’e çıkabilir. Genel inanışın aksine sporcularda protein değil karbonhidrat tüketimi arttırılmalıdır.

Protein: yeteri kadar, fazlası değil. Protein gereksinmesi spor yapan bireylerde artmaz. Protein gereksinmesi günlük olarak 1-1,2g/kg protein alınmasıyla karşılanmaktadır.

Vitamin-mineraller: Sporcular genel  besin desteklerine yönelerek içerdikleri vitamin ve mineraller ile performansı yükseltmeyi umut ederler. Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez parçaları olan ana besin gruplarını yeteri kadar tüketen, günde en az 5 porsiyon meyve-sebze tüketmeye özen gösteren sporcuların ekstra vitamin ve mineral desteğine ihtiyacı yoktur. Yapılan egzersize göre besin destekleri kullanmak gerekebilir.

Peki ya elektrolitler? Sodyum, Klor ve Potasyum gibi elektrolitler terleme ile kayba uğrarlar, bu nedenle yerine konulmalıdırlar. Sporcular için üretilen sporcu içecekleri hem sıvı, hem karbonhidrat hem de elektrolit sağlamaktadır. Bu nedenle egzersiz sırasında ve sonrasında tüketimi önerilmektedir.


Karşılaşma öncesi, sırası ve sonrasında beslenmenin yapılan spor türüne göre değiştiği unutulmamalı, sporculara beslenme tavsiyeleri beslenme uzmanı tarafından bireysel verilmelidir.

2 Şubat 2015 Pazartesi

Kilo Koruma Dönemi

Vücut ağırlığındaki değişimlere ilişkin yapılmış çalışmalarda kilo kaybı sonrasında bireylerin yaklaşık %70’inin kaybettikleri ağırlıkları 5 sene içinde geri aldıkları gösterilmiştir. Uzun çabalar sonucu kaybedilen kiloların geri kazanılması şüphesiz önemli bir hayal kırıklığına neden olmaktadır. Hedeflediğimiz ağırlığa ulaştıktan sonra neler yapmalıyız?




Diyetisyeninizin denetiminde kilo koruma programı uygulamalısınız. Sağlıklı beslenmeye devam etmelisiniz. Sağlıklı beslenme derken devamlı diyet yapmaktan bahsetmiyoruz. Dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var:


Diyetisyeninizden kilonuzu koruyacak sağlıklı beslenme programını, miktarlarını öğrenin. Her kilo kaybının ve her metabolizmanın farklı olduğunu ve özel bir beslenmesi olması gerektiğini hatırlayın.

Günde en az 4 öğün beslenin. Yani en az 1 ara öğün yapmalısınız.

Peş peşe kaçamaklar yapmayın, besin tüketiminde normalin üstüne çıktığınız dönemlerin peşinde dengelemeyi öğrenmelisiniz.

Tatlı tüketiminizi haftada 3 porsiyondan az tutmalısınız.

Her gün en az 2.5 litre su tüketmelisiniz.

Aktif yaşam tarzınızı sürdürmelisiniz.

Haftada 1 kez aynı şartlarda tartılmalı ve ağırlık değişimlerinizi kontrol etmelisiniz.


26 Ocak 2015 Pazartesi

Formda Olmak


Formda olduğunuzda; günlük yaşamdaki duygusal ve mental değişikliklerin pozitif bakış açınızla üstesinden gelirsiniz. Kanserden, diyabete pek çok hastalık için düşük risk taşırsınız. Kendinizi zinde ve sağlıklı hisseder, hayatta kalmak ve kendinizi korumak için gerekli güç ve enerjiye sahip olursunuz.

Formda olmak veya olmamak sizin elinizde. Sağlıklı vücut ağırlığınızı öğrenip ona ulaşmak için yapmanız gerekenler düşündüğünüz kadar zor değil. Daima hatırlayın beslenmenizdeki küçük değişiklikler sağlığınızda büyük etkilere neden olurlar.

Diyet programınızı kendiniz oluşturmaya çalışmayın, "ekmek yememeliyim, sadece sebze yemeliyim" gibi düşünceler hem acıkmanıza hem sağlıksız kilo kaybına neden olur. Sağlıklı olmak için mutlaka diyetisyen yardımı alın.

Ara öğün tüketimlerine özen gösterin özellikle akşam yemekten sonra çerez tüketme alışkanlığı gibi alışkanlıklarınızı daha hafif gıdalara çevirin. Örneğin leblebi tüketin.

Beş çayında kurabiye yemek yerine lifli, az tuzlu krakerleri tercih edin, hem keyfinizi hem sağlığınızı geliştirin.

Kendinizi aç bırakmayın 2-3 saatte bir beslenmeye özen gösterin. Öğün saatlerinde dışarıda oluyor ve bol enerjili gıdalara yöneliyorsanız; çantanızda meyve, kuru meyve, diyet bisküvi gibi hafif ara öğünler bulundurun.

Yeteri kadar su tüketin. (bu miktar 1,5-2,5 litre arasında değişir)

Devamlı tartılmayın dönemsel ağırlık değişimleri motivasyonunuzu bozabilir, tartıda göreceğiniz en ufak bir artış diyeti ertelemenize neden olabilir.


Mutlaka diyetisyenden yardım alın. Kararlı olun, emin adımlarla sağlığınızı geliştirin, küçük değişikliklere güvenin.

20 Ocak 2015 Salı

Yarıyıl Tatilinde Beslenme


Okul Çağı Dönemi 6-12 yaş grubunu kapsar. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamalarına ve ileri yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına destek olmak gerekir.

Bu dönem beslenme alışkanlıkları için çok önemlidir çünkü; yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı, kendi başlarına karar verici olarak topluma ilk adım attıkları ve yeterlilik ve başarı duygularının geliştiği bir dönemdir.

Yapılan çalışmalarda yiyecek alımı üzerinde çok fazla kontrol edici olan ailelerin çocukları daha çok yağlı yiyecekleri tükettiği ve yüksek miktarlarda atıştırmalıklar aldığı saptanmıştır. Bu çalışmalar kız çocuklarını kapsamakla birlikte; erkek çocuklar için bu ilişki için bir kanıt yoktur.   

Araştırmalar göstermiştir ki; çocukların yeme alışkanlıklarını gözlemlerken öğün zamanı ve atıştırma davranışlarını ayırt etmek gerekir. Bu çocukların öğün zamanlarında aileler bulunurken, çoğu atıştırma zamanlarında aileler yanlarında yoktur.

Okul çağı dönemindeki; Erkeklerin tercih ettikleri besinler; et, balık ve kümes hayvanları iken; kız çocuklarının tercih ettikleri ise meyve ve sebze olmuştur.

Okul dönemi çocukları; Okulda ve evde özendirilen, arkadaşlarından gördükleri, özellikle televizyon olmak üzere medyadan etkilendikleri besinlere yönelirler.

Bu yarıyıl tatilinde çocuklarınızın sağlıklı beslenmeleri, hareketli olmaları için adımlar atın. Fast food besinler ile ödüllendirmeden sağlıklı besinlere yönlenmeleri için örnek olmaya çalışın. İşte birkaç öneri:

Çocuklar günde meyve, sebze, protein ve tam tahıllardan zengin 3 ana öğün ve az tuzlu ve az yağlı seçeneklerin yer aldığı 2 ara öğünle beslenmelidir.

Ara öğün zamanı ana öğünden en az 2 saat önce olmalı, miktarı iyi ayarlanmalıdır. Ana öğünlerden önce iştahı kapatacak kadar fazla miktarda ara öğün yapılmamalıdır.

Çocukların her ana öğünde tüm besin gruplarını tüketmeleri sağlanmalıdır.

Çocukların sağlıklı beslenme davranışları geliştirebilmesi için aile bireyleri iyi rol modeller olmalıdır.

Evde öğünler düzenli tüketilmeli ve besin hazırlama, alışveriş gibi aşamalara çocukların da katılımı sağlanmalıdır

En önemli öğün olan kahvaltı çok geç saatlere bırakılmamalı, sağlıklı besinlerden oluşmalıdır.

En önemli öğün olan kahvaltı çok geç saatlere bırakılmamalı, sağlıklı besinlerden oluşmalıdır.

Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketmesini teşvik edin.

Düzenli fiziksel aktivite yapmaları sağlanmalıdır

Çocukların tv-bilgisayar başında geçirdikleri süre sınırlandırılmalı ve bu esnada besin tüketimleri takip edilmelidir.




19 Ocak 2015 Pazartesi

Analize Davet

Bilimsel Çalışmamıza katılıp anket dolduran herkes ücretsiz vücut analizi kazanıyor.

Siz de kilonuzu, vücut yağ-kas miktarınızı, metabolizma hızınızı merak ediyorsanız Salı ve Cumartesi günleri 12:00-14:00 arası bekliyoruz.

Vücut Analizinde Ölçülen Parametreler
Toplam Vücut Ağırlığı (kg),
Body Mass Indeks,
Vücut Yağ Oranı (%),
Vücut Yağ Kütlesi (kg),
Vücut Yağsız Kütlesi (kg),
Vücut Sıvı Oranı (%),
Bölgesel Yağ-Kas Ağırlığı (kg),
Bazal Metabolizma Hızı Bilgileri (kcal),
İdeal Kilo (kg),
Obezite Derecesi (%),
Toplam Sıvı Miktarı (kg),
Metabolizma Yaşı
İç Organlar Çevresi Yağlanma Ratingi

Bilgi için: 0537.9895217

15 Ocak 2015 Perşembe

Denge Diyeti


Yemeklerin, tatlıların, ikramların fazla kaçtığı günler yaşadıysanız, hemen üzülmeyin. Dengeleme diyeti ile telafi edin. İşte dikkat etmeniz gerekenler:

Kalkar kalmaz 2 bardak su için.

Güne bol yeşillik içeren dengeli bir kahvaltıyla başlayın, yeşil çay için.

Mutlaka ara öğün yapın, beslenme düzeninizi 3 ana -3 ara öğün şeklinde düzenleyin.

Ara öğünlerde yemek üzere 2 porsiyon meyve ve bir kutu probiyotik yoğurt bulundurun.

Rafine şekerlerden, şekerli besinlerden ve tuzlu ürünler uzak durun.

Önceki gün çok tuzlu besinler tükettiyseniz kuşluk öğününde bir ödem atıcı bitki çayı içebilirsiniz.

Bol bol su için, ben içiyorum zaten demeyin düzenli aralıklarla su için ve ne kadar içtiğinizi mutlaka takip edin, dengeleme gününde 3 litreyi tamamlamak gerekir.

Ana öğünlerinizi hafif geçirin: Öğle ve akşam yemeklerinde sebze yemeği, çorba ve yoğurt yiyebilirsiniz yanına da 1-2 dilim ekmek eklemeyi ihmal etmeyin.

Ara öğünlerin bir tanesinde de probiyotik yoğurt tüketin.

Ana öğünlerde bol yeşillikli yağsız az tuzlu veya tuzsuz salata tüketmeye çalışın.

Ara öğün meyvenizi elma, kivi gibi meyvelerden seçebilirsiniz.

45 dakika yürüyüş yapın, bir miktar hareket artışı metabolizmanıza iyi gelecektir.

Tükettiğiniz besinlerin miktarına göre bir veya bir kaç gün bu şekilde hareket etmeye dikkat edin.

Beslenme düzeninizi sağlayamıyorsanız mutlaka diyetisyen yardımı alın.